Itt a tél2021. január 8. (péntek) 19:00 - Híreknews/9976_0_300.jpgVárosunkat is elérték a mínuszok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberének tájékoztatása szerint a következő napokban helyenként akár -10°C környékére is lehűlhet a levegő. Az időjárás-változásra érzékenyeknél ez akár panaszokat is okozhat. Emellett a közlekedőknek is érdemes körültekintőnek lenniük, hiszen a lecsapódó pára is csúszós szakaszokat eredményezhet.

Bár a legtöbb helyen már hónapok óta megy a fűtés, az igazi kemény fagyok eddig elmaradtak. Nem úgy ma reggel és a következő napokban, hiszen a meteorológiai előrejelzés szerint további mínuszokra számíthatunk. Ennek megfelelően már ma is többfelé füstöltek a kémények. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembere szerint változásra egyelőre nem is kell készülni.

„Mindenképpen télies és az eddigieknél jóval hidegebb idő jön, és a fagyok csak még jellemzőbbek lesznek. Tartósan borult idő már nem várható a napokban, sőt a hétvégén is több órára is kisüthet a nap. A hajnali-reggeli órákban a köd is jellemző lehet. Csapadékból a mostani friss számítások szerint a hétvégén nem lesz, de még a jövő hét nagy részén sem várható jelentős mennyiség” - mondta Allaga Tamás, meteorológus.

A szakember hozzátette, hogy ha esik is csapadék, az várhatóan hó formájában hull majd. Bár száraz hideg idő várható, már csekély mennyiségű köd és pára is lefagyhat, ez pedig a közlekedők számára is tartogathat kihívásokat. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a későn megérkező tél kihatással lehet-e a tavasz érkezésére.

Néhány hetes intervallumon belül mindenképp a következő héten a legnagyobb a valószínűsége a havazásnak. Kiderült, hogy általánosságban nem lehet elmondani, hogyha a tél első fele enyhén alakul, akkor az később kitolódik majd. Emellett a globális felmelegedés miatt egyre enyhébb telekhez kell hozzászoknunk.

Főleg a jövő hét második felétől várhatóan már nappal sem mindig emelkedik 0°C fölé a maximum hőmérséklet. Az időjárás-változásra érzékenyeknél ez akár szív- és érrendszeri panaszokat, fejfájást és levertséget is okozhat.

Vissza