Marad a szigor2021. január 14. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9996_0_300.jpgA korlátozó intézkedéseket továbbra is fenn kell tartani, ugyanis csak így lassítható a járvány terjedése. Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a mai kormányinfón. Gulyás Gergely kifejtette, hogy a kormány fontosnak tartja a következetességet. Az elmúlt huszonnégy órában egyébként közel kétezer új fertőzöttet regisztráltak.

Továbbra sincs mód a korlátozások enyhítésére, a járványügyi intézkedéseket egyelőre fenn kell tartani. Erről Gulyás Gergely beszélt a mai kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány jelenleg azon dolgozik, hogy legyen elegendő oltóanyag, az ugyanis a további védekezés kulcsa. Hozzátette: a rendelkezések terén a kiszámíthatóságra törekednek.

„A magyar járványügyi intézkedések következetesek, szemben más országokkal, ahol – látható, hallható a hírekben is – hetente hoznak újabb és újabb szabályokat, mi világos szabályokat hoztunk november elején. Ezeket kell fenntartani, ezt javasolják az orvosok, a virológus szakemberek. Ezért úgy gondoljuk, nem vitás, hogy továbbra is ezeknek a szabályoknak a betartása a garanciája annak, hogy Magyarországon a járvány második hulláma lefelé tartson” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormányinfót követően az operatív törzs is megtartotta tájékoztatóját. Először Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetője ismertette az elmúlt időszak rendőri intézkedéseit. Ebből kiderült, hogy továbbra is aránylag sok a kihágás. Az egyenruhások folyamatosan ellenőrzik a maszkviselésre, az üzletek nyitvatartására, valamint a szabadidős létesítményekre vonatkozó előírások betartását. Amennyiben szükséges, intézkednek is a szabálytalankodókkal szemben.

„A kijárási tilalmat is ellenőrizzük. A tegnapi napon 336 személlyel szemben intézkedtünk a kijárási tilalom, illetve a közterületi magatartási szabályok megszegése ügyében. Ebből két személy volt az, aki a kutyasétáltatás ötszáz méteres körzetére vonatkozó szabályt szegte meg. Így összesen a kijárási korlátozás, illetve a jogutódja, a kijárási tilalom ellenőrzése óta ezidáig 24891 rendőri intézkedést hajtottunk végre” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Az országos tisztifőorvos szintén arról beszélt, hogy bár a járvány lefelé ívelő szakaszába léptünk, a második hullám tetőzésén már túl vagyunk, továbbra is fontos szerepet játszanak a védelmi intézkedések. Ezeken túl pedig a személyes higiénére is oda kell figyelni. Eddig már több mint 96 ezer vakcinát adtak be, de jelenleg is zajlik az oltási terv szerinti folyamat.

„Természetesen nagyon nagy számú védett, védőoltással vagy akár a fertőzésen természetes úton átesett személynek kell lennie ahhoz, hogy a védelmi intézkedéseken bármit is enyhíthessünk. A következetes védelmi intézkedéseknek köszönhetően látjuk kedvezően alakulni a számainkat. Bizonyos járványügyi adataink sokkal kedvezőbbek, mint néhány héttel ezelőtt voltak. Láthatjuk, hogy közel duplája már a gyógyultak száma az aktív betegekhez képest” - fogalmazott dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Ez azt jelenti, hogy mintegy 220 ezren már kigyógyultak a betegségből, az aktív fertőzöttek száma pedig valamivel több, mint 116 ezer. A halálos áldozatok száma hazánkban átlépte a 11 ezret. Az elmúlt huszonnégy órában 1926 pozitív esetet regisztráltak, és elhunyt 118, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 4689 főt ápolnak, közülük 344-en szorulnak lélegeztetésre.

Vissza