Séta Ózdon

 
Virtuális sétánk végigvezet Ózd legérdekesebb részein. Az egész körutat túl fárasztó lenne gyalog bejárni, az egyes szakaszok azonban - a belváros, a gyár környéke, Bolyok, Szentsimon - külön-külön a valóságban is megérnek egy sétát!
 

Érdemes a kellemes délutáni napsütésben „végigsétálni" Ózd főutcáján: elindulni a Petőfi tér eklektikus hangulatú épületeinek árnyékából az egyre szépülő városközpont mindig nyüzsgő forgatagába. Álljunk meg a felújított Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtár patinás eklektikus épülete előtt a szépen rendezett téren – ide Petőfi Sándor bronz szobrának felemelt karja is invitálja a látogatót. Azután, elhaladva a város első emeletes épülete, az 1900-as évek elején épült sarokemelvényes Turul-ház mellett, végigkorzózunk egészen a XIX. század végén épült Ív úti római katolikus templomig . Útközben vessünk egy pillantást a szemközti újtelepi kolóniára és a 25 méter magas tornyú református templomra is.

Azután magunkba szívhajuk a Gyár út történelmi levegőjét. A korabeli igényességről, és ha a „falak mögé" is igyekszünk pillantani, akkor a különböző társadalmi státuszú gyári dolgozók életstílusáról is árulkodnak az építészeti emlékek. Nagyamerika ódon utcáinak villasora a gyári főtisztek számára épült - szomszédságában Kisamerika , a munkások egyik kolóniája. Járjuk körül az Olvasó felújított, műemléki védelem alá helyezett székházát, ami egykor a gyáriak kulturális központja volt, ma pedig újra régi fényében tündökölve szolgálja a kultúrakedvelő közönséget. Ismerjük meg a Tiszti Kaszinó és Rendezvényház közelmúltban restaurált, eklektikus épületét, amely befogadja az ózdi felsőoktatást, illetve számos rangos eseménynek ad otthont. A Városi Múzeumban (az egykori iskolában) pedig tényeket is megtudhatunk a legendás ózdi vasgyár munkástársadalmának életéről, kultúrájáról.

A múzeumi szemle után, az ipari park kapujában is megállhatunk néhány percre. Képzeljük a kerítés mögötti rozsdás, ütött-kopottan is megható környezetbe az egykori fémes csattogást, a hangyaszorgalmú kohászokat és a műszakváltás életteli forgatagát, amelyre reggel, délután és este, ma is - akár csak a múlt évtizedeiben - a hajókürt messze zengő hangja figyelmeztet. Azután keljünk útra! A Munkás úton hazafelé bandukoló kohászok láthatatlan lábnyomaiba lépve sodródjunk bele a mába: a valaha Gyújtónak nevezett, most virágba borult, modern épületekkel tarkított csomópontba. A Vasvár úti üzletek kirakatai, a városhoz szervesen hozzátartozó toronyházak világában érdemes eltölteni egy órát valamelyik cukrászda, étterem barátságos falai közt, halk zeneszó és kellemes beszélgetés mellett.

A rövid pihenő után utunk a bolyoki városrészbe vezet tovább, hogy feltérképezzük a közkedvelt strandfürdő környékét, a szomszédos ifjúsági parkkal és a szomorú fűzfák tövében megbújó csónakázó tóval. Olyan ez, mintha a civilizáció kellős közepén életre kelt volna egy talpalatnyi természet: a horgászok, a kempingezők és a szabadidősportok kedvelőinek paradicsoma, ahol különös harmóniában olvadnak össze a természeti képződmények és az emberi kéz művészi alkotásai. Szobrok és emlékhelyek, ligetek és szabadtéri gyermekjátékok kínálnak felüdülést a legfiatalabb és az idősebb korosztály számára egyaránt. A Városi Stadion , a Thermárium és Tanuszoda , valamint a szomszédos sportcsarnok az aktív élet hívei, míg a város(rész) számos vendéglátó és szórakoztató egysége a könnyedebb elfoglaltságra vágyók igényeit igyekszik megfizethető áron, színvonalasan kielégíteni.

Közúton - gyalogosan vagy közlekedési eszközzel - rövid idő alatt elérhető a szentsimoni városrész nevezetes műemléke, a Gótikus út részét képező római katolikus templom , amelynek román stílusú falait a XIII.. században emelték, belsejében XIV-XV. századi freskók nyűgözik le a mai látogatót is.

Ezen az útvonalon továbbhaladva a - természeti értékekben és egyházi műemlékekben gazdag – Hangony-völgybe juthat a kíváncsi vándor. A vidék névadó települése az érintetlen erdők és hegy-völgyek ölelésében fekvő Hangonyi-tó otthona. Kiváló kiránduló- és horgászhely, vadászparadicsom, amelynek változatos állat- és növényvilága önmagában is vonzerőt képvisel. A bükkösök és az égerligetek mélyén rőtvadak és vadmacskák élnek a fehérhátú fakopáncs, az erdei pinty, a meggyvágó és az egerészölyv szomszédságában, azonban a vidék otthont ad a pelék és a siklók kiterjedt nemzetségének is.