Díszpolgárok és kitüntetettek 2000-

 
2019

Pro Urbe Ózd kitüntető díj
 
dr. Ádám Nelli, dr. Abu Kamar Ata, Alapítvány Szenna Fejlesztéséért

2018

Pro Urbe Ózd kitüntető díj

Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület, Gáspár Tibor, Szalári István

2017

Pro Urbe Ózd kitüntető díj

Tompa Zoltán, dr. Bélteczki János

2016
2016. október 23. - Ózd Városért kitüntetettek
 
Garami György, Nagy-Mengyi Péter, Schifter Tamás, Tuza Ottó


2015

Ózd Város Díszpolgára – dr. Farkas Gábor - zongoraművész

1981-ben született Ózdon. Már egészen korán, 5 évesen, elkezdett érdeklődni a zeneművészet iránt. Az ózdi Erkel Ferenc Zeneiskola növendéke lett, tanára Szakátsné Szabó Ágnes  hamar felfedezte tehetségét. Tanulmányait a zongoraművészet vonalán haladva 1995 és 1999 között Miskolcon, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola intézményében folytatta. A középiskola befejezése után sikeresen felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Zongoraművész szakára. Az egyetem befejezésével Zongoraművész – tanári diplomát szerzett. Professzorai: Falvai Sándor és Némethy Attila. Dr. Farkas Gábor 2001-ben harmadik díjas lett a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen, 2003-ban pedig megnyerte a Magyar Rádió Zongoraversenyét. Nagyságának és tehetségének egyik bizonyítéka, hogy 2004-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, jelenleg adjunktusa, valamint emellett 2006-tól  vendégtanárként tevékenykedik a szöuli Hansei University-n, Dél-Koreában és rendszeresen tart mesterkurzusokat Japánban, a Tokyo College of Musicban és a Kurashiki University-n valamint rendszeresen zsűrizik a Tokiói Nemzetközi Zongoravesenyen. 2008 márciusában Márciusi Ifjak kitüntetést, 2008 novemberében Junior Prima díjat, 2009 májusában Gundel Művészeti díjat kapott. 2009-ben ő lett az első helyezettje a Weimar-ban megrendezett 6. Nemzetközi Liszt Zongoraversenynek, ugyanitt elnyerte a verseny Közönségdíját és a Haydn-szonáta legjobb előadásáért járó díjat is. 2011-ben Frankfurtban a German Piano Award jelöltje és díjazottja. 2012  márciusában a magyar állam Liszt-díjjal tüntette ki. 2013-ban kapta meg doktori diplomáját,  ugyancsak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Konzulensei: Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán voltak. A Doktori iskolával párhuzamosan az Olaszországi, Como Piano Academy növendéke volt, ahol olyan mestereknél tanult, mint William Grant Naboré, Dmitry Bashkirov, Fou T’song és Frankl Péter. 2015-ben megnyerte a New York Concert Artist&Associates által kiírt verseny fődíját, melynek eredményeképpen 2016-ban lehetősége lesz bemutatkozni New Yorkban a Carnegie Hallban. Számos olyan, a szakmában elismert, karmesterekkel dolgozott együtt, mint Fischer Ádám, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Olli Mustonen, Kobayashi Ken-Ichiro és olyan neves zenekarokkal mint a Staatskapelle Weimar, Erfurt Philharmonic Orchester, Sinfonia Varsovia, Musashino Orchestra stb. Európa legnagyobb koncerttermei mellett több alkalommal turnézott Dél-Koreában, Vietnámban, Kínában és Japánban. CD felvételei az angol Warner Classics, a holland Brilliant Classics, a Hungaroton és az amerikai Steinway records gondozásában jelentek meg.  

2015. október 23. - Ózd Városért kitüntetettek

Pók Elemérné, Nagy Nikoletta, Dancsok Tamás

2014
Ózd Város Díszpolgára – Balog Zoltán

Balog Zoltán 1978-tól teológiai stúdiumot folytatott Debrecenben és Budapesten, majd 1980-ban teológiát tanult Kelet-Berlinben. Négy szemesztert töltött Halle-ben, a Luther Márton Egyetem Teológia Tanszékén. 1983-ban szerezte az első lelkészi diplomát a Budapesti Református Teológiai Akadémián. 1987-től 1989-ig az Egyházak Világtanácsa posztgraduális ösztöndíjasa Tübingenben. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa megbízásából a Kelet-Németországból menekültek lelkészeként is közreműködött a csillebérci menekülttáborban. 1989-1991 között óraadó tanár a Budapesti Református Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékén. 1996-tól 2006-ig a Budapesti Németajkú Református Egyházközség megválasztott lelkésze, melynek során közéleti és karitatív tevékenységet folytat. 1998-2002 között a Magyar Köztársaság miniszterelnökének főtanácsadója. 2002-2003 között a Köztársasági Elnök Hivatalában a Társadalompolitikai Főosztály vezetője. A 2006-os országgyűlési választásokon országos listán szerez mandátumot, majd az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának elnökévé választják. 2010. június 1-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkára.  2012. május 14-től az emberi erőforrások miniszterévé nevezik ki. 2012. július 15-től a Nemzeti Kulturális Alap elnöki tisztét is betölti. 

2014. október 23. – Ózd Városért kitüntetettek  

Béri László, Dr. Tóth József, Vitkó Ferenc

2012
     
2012. május 25. – Ózd Város Közszolgálatáért kitüntetettek
Bagi Roland, Bordásné Fábián Katalin, Kiss Lajos, Kovács Ottó, Varga József
 
2011

Ózd Város Díszpolgára – dr. Kerek György
Dr. Kerek György 1957-ben kezdte orvosi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, általános orvosi diplomáját 1963 januárjában szerezte. Az egyetem Fog- és Szájsebészeti
Klinikáján dolgozott, ahol a fog- és szájbetegségek szakorvosa képesítést is megszerezte.
1966-ban érkezett Ózdra, először üzemorvosként, majd 1976 február végéig fog-szakfőorvosi beosztásban az Ózdi Kohászati Üzemek rendelőjében dolgozott. Hat éven keresztül csoportvezető
szak-főorvosa volt a Kórház Rendelőintézet Fogászati szakrendelésének, majd ismét az ÓKÜ üzemorvosi rendelőjének szak-főorvosi feladatait látta el. Egyetemi éveitől kezdve  folyamatosan részt vett a Magyar Orvosi Kamara szakmai munkájában, számos tudományos cikket és tanulmányt jelentetett meg az ózdi kohászati dolgozók fogászati megbetegedésének témájában.
1998-tól nyugdíjasként látta el fogorvosi, iskolafogászati munkáját, egészen 2007 végéig, amikor végleges nyugállományba vonult. Közösségi munkájáért és az egészségügyi ellátásban végzett addigi tevékenységéért 2002-ben „Ózd Város Közszolgálatáért” kitüntetésben részesült.

2011. június 2. Ózd Város Közszolgálatáért kitüntetettek
Stefancsik Ilona, Vereskői Ilona, Fehér János, Fűkő László, dr. Kós Zoltán Csaba

2011. október 23. – Ózd Városért kitüntetettek
Nyerges Tibor, Veres Imre,  Veres Lajos
 
2010
Strohmayer László
1990-ben önkormányzati képviselővé, majd 1992. február 1-jétől Ózd Város polgármesterévé választották meg, mely tisztséget 2002. október 20. napjáig töltötte be.
A polgármester irányításával igen nagy erőfeszítések árán elismerésre méltó eredmények születtek: sikerült a vezetékes víz, gáz és telefonhálózat kiépítése, új rendőrkapitánysági és bírósági épület, új telefonközpont és posta épült, a kórház-rekonstrukció közel 2 milliárd forintos beruházásának eredményeként az ország egyik legjobban felszerelt kórháza lett az ózdi. 1998-ban alapvető fordulat történt a munkahelyteremtés terén is a General Electric és a SAIA BURGESS városba telepítésével.
Ózd város és térsége fejlesztésében végzett 10 éves kiemelkedő városvezetői és közel két évtizedes közéleti tevékenységét ismeri el az Ózd Város Díszpolgára kitüntető cím.
 
2009  
Marosi István
Fiatalon tagja lett az Ózdi Kohász kézilabdacsapatának, mely 1962-64 között az NB I-ben játszott. Technikás játékára is ekkor figyeltek fel, meghívták a válogatottba. A sok megkeresés ellenére mindvégig, 1976-ig az Ózdi Kohász Sportegyesület játékosa maradt. Három világbajnokságon szerepelt, Svédországban a vb gólkirálya volt, és a következő évben meghívták a világválogatottba is. 1976-tól dolgozott edzőként az ÓKSE csapatainál, 1983-tól 12 éven át volt az egyesület ügyvezető elnöke. 1994-től 2002-ig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kézilabda Szövetség elnöke volt. Jelenleg a Magyar Kézilabda Szövetség Etikai Bizottságának vezetőjeként tevékenykedik.

Frits Sándorné Győri Katalin
Nyugalmazott pedagógus és karnagy. Áldozatkészsége, elhivatottsága, szakmai felkészültsége révén szakmai példaképpé vált a városban, a térségben és az országos kórusmozgalom színterén egyaránt. Ózd város zenei életében betöltött több évtizedes kiemelkedő szakmai tevékenységét, kórusvezetői munkáját ismeri el a kitüntető cím.
 
2008
Dr. Mészáros Miklós
A háziorvos 1968 szeptemberétől dolgozik a Béke telepen körzeti orvosként, majd háziorvosként. A nagyfokú orvoshiány miatt több orvosi munkakört is betöltött, közel egy időben volt üzemorvos, az ÓKSE sportorvosa, bányamentő orvos, felülvizsgáló orvos és városi főorvos. 1980-81 között igazgató-helyettesként irányította a járóbeteg ellátást. 1982-től 1985-ig, 1990-től 1993-ig és 2001-től 2003-ig látta el a kórház igazgató-főorvosi teendőket. 1994-től a Debreceni Egyetem oktató háziorvosaként is tevékenykedik.
Ózd város egészségügyi ellátásában végzett négy évtizedes kiemelkedő szakmai munkáját, a város iránti elkötelezettségét ismeri el a kitüntető cím.
 
2007

Alabán János
1970. július 15-én került a Hangony és Vidéke Takarékszövetkezet élére, amikor Borsodnádasdon, Csernelyben majd a többi nagyobb községben is nyitottak fiókot. Az igazi fordulatot az 1981-es év hozta, amikor Ózdon is kirendeltséget hoztak létre és ezzel megalapozták a megye egyik legdinamikusabban fejlődő takarékszövetkezetét. Vezetése alatt a pénzintézet rohamosan növekedett, pénzügyileg is jól megalapozott gazdálkodás folyt, melyhez sikerült a legkorszerűbb banki szolgáltatásokat kapcsolni. Pályafutása során rendszeresen támogatta az Ózdon működő kulturális, sport, karitatív és egyéb egyesületeket, óvodai, iskolai és városi rendezvényeket, részt vett a város közéletében.

Kispap Károly
Az Ózd Városi Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Ügyosztályának vezetője. Az okleveles közgazdász 1972-től dolgozik a közigazgatásban, osztályvezetőként 31 éve irányítja az intézményhálózat és a város beruházásainak finanszírozását, a végrehajtás ellenőrzését, a számviteli fegyelem megtartását, a pályázati támogatásokat, a helyi adóztatási munkát. Közreműködik az Ózd Kistérség Többcélú Társulás költségvetésének elkészítésében, végrehajtásában, biztosítja a társulás pénzügyi alapjainak kezelésével összefüggő feladatok elvégzését. Kiemelkedő szakmai munkáját folyamatosan elismerték, megkapta többek között a Munka Érdemrend ezüst fokozatát, 1987-ben pedig az Ózd városért kitüntető díjat.

2006

Dr. Kaulics László
Görög katolikus főesperes, parókus, szentszéki bíró. Nagyon sokat tett Ózd hitéleti, szellemi és szociális fejlődése érdekében, igen jó érzékkel ismerte fel a város válságos időszakában a karitatív munka fontosságát, a gyermekekkel és az idősekkel való törődés szükségességét. Munkája eredményeként impozáns közösségi ház és páratlan szépségű görög katolikus templom épült, a susai kastélyban pedig idősek otthonát alakítottak ki.

2005

Korényi Lajos
Az ózdi Erkel Ferenc Zeneiskola nyugdíjas igazgatója, zenepedagógus. Nevéhez fűződik az ózdi zeneiskola megalapítása, amely 1953. október 11-én – a megye első vidéki zeneiskolájaként – nyitotta meg kapuit. Harminc éven át nagy elhivatottsággal irányította az intézmény munkáját, szervezte a város és körzete zenei életét. Korényi Lajos az Ózdi Vegyeskórus karnagyaként – melynek ma is aktív tagja – számos díjat kapott és sok sikert élt el.

2004

Adorján Lajos
A 102. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet nyugalmazott történelem szakos tanára, az amatőr néptáncmozgalom közismert, elismert és sokszínű egyénisége. Alapító tagja a híres Ózdi Kohász Néptáncegyüttesnek, melynek keretében több mint fél évszázadon át munkálkodott a néptánc-hagyományok ápolásán.

2003

Varga Dezső
Az 1972-1989 közötti időszakban eltelt 17 év közéleti és kiemelkedő tanácselnöki tevékenysége, a város dinamikus fejlesztésében, számos beruházás megvalósításában közel két évtizeden át nyújtott kimagasló munkássága elismeréseként, amellyel nagyban hozzájárult Ózd városi arculatának és ellátóképességének kialakulásához.

2002

Dr. Roska Tamás
A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete kutató professzora, a MTA rendes tagja, akadémikus. Több mint egy évtizede a Kaliforniai Berkeley Egyetem meghívott vendégkutatója, egyben társfeltalálója az első programozható analogikai szuperszámítógép elvének, valamint a „CNN bionikus szem"-nek. Munkásságának elismerését jelzi a Gábor Dénes-díj, a Szent-Györgyi Albert-díj, a Széchenyi-díj, a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíja és a Bólyai-díj. A nemzetközi hírű kutató akadémikusnak a városnak országosan és világszerte is hírnevet szerző kiemelkedő tevékenysége, példás életútja elismeréseként.

2001

Filep Gyula
Az Ózdi Kohászati Üzemek nyugdíjas kutatómérnöke, a kohászat és tűzállóanyag-ipar országosan ismert és elismert szakembere. A rendszerváltozás után helyet kapott a politikában és a közügyek intézésében: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlésben tanácsnokként, Ózd Város Önkormányzatában alpolgármesterként több, az elmúlt években induló üzemet kezdeményezett, amellyel nagyszámú munkahelyet teremtett a város számára. Ózd város lakossága érdekében kifejtett kimagasló tevékenysége, egész életpályája elismeréseként.

2000

Dr. Paládi-Kovács Attila
Néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézete igazgatója, a történettudomány (néprajz) doktora, több nemzetközi tudományos társaság, szakfolyóirat szerkesztőbizottsága tagja. Tudományos munkásságát nemzetközileg is ismerik és elismerik, a Barkóság népe című, témájában ma is egyedülálló művében szűkebb pátriájának, a mi vidékünknek, a Barkóságnak állít emléket, mely tájegység a várossá fejlődött Ózdban találta meg központját.
A városnak országosan és határainkon túl is hírnevet szerző kiemelkedő tevékenysége és példás életútja elismeréseként - a Magyar Millennium alkalmából.

Dr. Fónagy János
A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, országosan ismert politikus, gazdasági szakember. Az országban elsőként Ózdon települési (regionális) gazdaságfejlesztési vállalkozást hozott létre, és több mint 10 éven át vezette azt. Ózd felzárkóztatását célzó civil szervezeteket kezdeményezett és indított, több száz, elsősorban volt kohász dolgozó részére ingyenes lehetőséget teremtett az életpálya-módosítást elősegítő képzéseken való részvételre, amellyel nagyszámú munkahelyet teremtett a város számára, és megszerkesztette a tudatos önkormányzati cselekvést megalapozó városfejlesztési koncepciót. Ózd város lakossága érdekében kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréseként.

1990-1999  
A rendszerváltozás előtt