Bemutatkozik Chorzów


Chorzów története a középkorban kezdődött, hiszen az azonos nevű faluról már a 13. századi okiratok is említést tettek. 1257-ben Ulászló, az Opolei herceg az Isten sírjának gárdája elnevezésű szerzetesrendre ruházta át Chorzów község tulajdonjogát.---

A település a Boroszlótól Krakkóig vezető, fontos kereskedelmi útvonal mentén helyezkedett el. A 16. században fejlődésnek indult az ólom, az ezüst és a vas bányászata. A fémek kereskedelmének kedvezett Chorzów földrajzi elhelyezkedése, s a 18. században felfedezett tetemes szénkészlet csakhamar biztosította a lakosság jólétét. A fejlődő iparral együtt a falu szomszédságában két új település - Bismarckhütte és Königshütte - alakult ki. Az akkor már egymással összenőtt településeket 1934-ben Chorzów néven egyesítették, s rövidesen városi rangra emelték.

A mai Chorzów 33,5 négyzetkilométer területen fekszik. Keleti részén Katowicéval határos. A város a vasúti és a légi közlekedés csomópontjává vált, ám nehézipari nagyhatalom funkcióját az utóbbi években fokozatosan elveszítette. Ehelyett a gazdasági élet kulcsszereplőivé váltak a bankok, a különböző szolgáltató- és kereskedelmi cégek - összesen mintegy 9 ezer gazdasági alany. Chorzów a vidék egyik felsőoktatási központja. Itt működik a Poznani Felsőfokú Banki Iskola, a Sziléziai Egyetem Menedzserképző, Vállalkozási, valamint Rádió és Televízió kara és az Állami Zeneiskola.

Chorzów egyik említésre méltó turisztikai látványossága a Vajdasági Kulturális és Rekreációs Park, amely 600 hektáron fekvő szabadidős központ. Területén megtalálható az Etnográfiai Park, Lengyelország legnagyobb vidámparkja, állatkert, planetárium és asztronómiai megfigyelő központ, nyári uszodai komplexum és a monumentális Sziléziai Stadion. Gazdag numizmatikai gyűjteménnyel rendelkezik a város múzeuma. A Művészeti Galéria a kortárs helyi művészek alkotásainak tárháza, a városi színház pedig musical-előadások, koncertek és fesztiválok fellegvára Lengyelországban.

(Chorzów internetes oldala)