Szomszédolás  

Ózd kiváló túraközpont. Az utak találkozásában és a határhoz közel fekszik, így remek egynapos kirándulások szervezhetők minden irányba. 

Aggtelek és környéke

Nézelődő-kiránduló autózással is egy órán belül elérhető a Világörökséghez tartozó Baradla-cseppkőbarlang, és ezzel természetesen a karszt, illetve Aggtelek és Jósvafő számos más természeti és műemléki látnivalója.

Azt például kevesen tudják, hogy a Baradlán kívül még négy különleges barlangot is meglátogathatnak kisebb csoportok; hogy a karszton lovas és kerékpáros túra is tehető; hogy Aggteleken kézművesház működik, ahol megismerhető és megtanulható a mézeskalács-készítés és a gyertyaöntés is. Jósvafőn pedig tájház, hucul lovak, és festett bútorzatú műemlék templom is várja a látogatókat. De érdemes egy kirándulás keretében átlépni a szlovák határt, és megnézni domicai cseppkő-, illetve a dobsinai jégbarlangot is.

Szilvásvárad - Eger

A Bükkön át szép út vezet a közeli, egy órán belül elérhető Szilvásváradra - és akkor már kár lenne kihagyni az onnan mintegy félórányi útra lévő Eger városát. Az első inkább a természet barátainak ajánlott kirándulás kisvonattal, vízeséssel, erdei múzeummal és a lipicai ménessel. A másik a történelem és a műemlékek kedvelőinek ígér szép élményeket a bazilikával, a barokk belvárossal, az egri várral.

A határon túl

A Rimaszombati járásban és Borsod-Abaúj-Zemplénben kialakított "Gótikus út" szinte kínálja magát, hiszen része a szentsimoni templom. A kulturális ajánlat egy útvonalra felfűzött templomai nemcsak építészeti szempontból értékesek, hanem gótikus falképeik, festett berendezésük miatt is.

Szentsimonból indulva a gótikus út hazai állomásai a következők: Rudabánya, Szalonna, Rakacaszend, Tornaszentandrás. A határ túloldalán pedig: Zsípet, Rimaszécs, Jánosi, Orlajtörék, Rimabánya, Kraszkóba, Kiéte, Rimabreznó, Tiszolc.

Kellemes egynapos szlovákiai túra szervezhető a Rozsnyó - Krasznahorka - Betlér útvonalon is. Rozsnyó főtere, Krasznahorka vára (és az Andrássy-mauzóleum), Betlér kastélya változatos látnivalót kínál - és olyat, amiért érdemes utazni.

Miskolc és Tokaj

Alig több mint egy óra alatt el lehet jutni a megyeszékhelyre, Miskolcra is. Az Európa-szerte egyedülálló Barlangfürdőt, a lenyűgöző, négytornyos diósgyőri várat, az ország legmagasabb ikonosztázát őrző görög ortodox templomot és az egyház országos múzeumát; a lillafüredi Palotaszállót, mellette a Hámori-tavat, körülötte a Szinva csodálatos völgyét, és persze a kisvonatozást igazán kár lenne kihagyni!

Kicsit hosszabb túra, de megéri az utazás: a tokaji, illetve tokaj-hegyaljai kirándulás nemcsak a Világörökséghez tartozó gyönyörű táj látványát, de a térség településeinek különleges hangulatát és a világhírű tokaji borok megismerését is kínálja!