Chorzów - közös gondok


A lengyelországbeli Katowicei Vajdaság és Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata 1993. december 20-án írta alá azt a megállapodást, amely mind a mai napig meghatározza a két terület együttműködését. Ózd és Chorzów kapcsolatát a problémák hasonlósága alapozta meg.


Lengyelországban az 1999. január 1-jén végrehajtott közigazgatási reform eredményeképpen új regionális területi egység jött létre: a Sziléziai Vajdaság. A sziléziai régióban található, 120 ezer lakosú Chorzów és városunk – bár nagyságrendileg eltérő települések – az elmúlt évtizedben hasonló gazdasági helyzetbe került; mindkettő átélte a nehézipar súlyos, nagy tömegeket érintő válságát. Bezárták a lakosság jelentős hányadának munkát adó kohókat, csődbe mentek a vasgyártás nyersanyagát szolgáltató bányák. Mindezek egyenes következménye volt a munkanélküliség és az azt kísérő szociális nehézségek megjelenése és terjedése Chorzówban éppúgy, mint Ózdon.

A problémák hasonlósága arra sarkallta a két város akkori vezetését, hogy egymást megismerjék, illetve támogassák a gazdasági nehézségek megoldásában. A kapcsolatteremtés 1996-ban kezdődött, a testvérvárosi együttműködési megállapodást 1998 júniusában, az Ózdi Napok programsorozatát megnyitó ünnepi képviselő-testületi ülés keretében írták alá a Kaszinó impozáns tükörtermében. A szerződés megkötésekor Chorzów-t a település önkormányzati vezetői képviselték, s e jeles alkalomból Ózdra látogatott Eckhard Jaedtke, az Európai Unió Budapesti Nagykövetének helyettese is.