Szigorúbb szabályozás
Hírek
2021. dec. 8.

Szigorúbb szabályozás

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, keményebben lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít.

Az ózdi Állategészségügyi Telepen mostanában számítanak egy hullámra kölyök kutyák tekintetében, ugyanis az ebrendész folyamatosan járja a város utcáit, és egyre több vemhes négylábút lehet látni. Ennek eredménye a tapasztalat szerint az, hogy ide fognak bekerülni a kicsik, esetleg az anyuka is. Ez a jelenség nem egyedülálló, ám van rá megoldás.

„Rengeteg a kölyök folyamatosan. Itt szeretnék mindenkit megkérni, ha lehet, akkor ivartalanítsanak. Belepusztulunk itt Ózdon a rengeteg kölyökbe, de nemcsak itt, hanem országos viszonylatban. Ez nagyon fontos lenne” - hangsúlyozta Pintér Zsoltné, az Ózdi Mentés képviselője.

168 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a Parlament az állatvédelmi szabályok szigorításáról szóló előterjesztést. A jogszabály a büntető törvénykönyv jelenlegi előírásaihoz képest bővíti a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott állatviadal szervezésének minősített eseteit.

„Én azt gondolom, hogy a mostani meghozott törvénymódosítások egy első lépcsője az egész állatvédelmi törvénynek a folyamatos frissítésére, újítására. Első körben azokat a pontokat próbálták meg szabályozni, újragondolni, amelyek sürgetőek, égetőek voltak ezzel a törvénnyel kapcsolatban. Gondolok itt főleg a szaporítók büntethetőségére. Nagyon-nagyon sok Magyarországon ma a szaporító” - emelte ki Restás Alexandra, az ÓVI foglalkoztatási és szervezési csoportvezetője.

A jövőben szigorúbban lehet fellépni többek között a különös visszaesőkkel, a haszonszerzési céllal működtetett szaporítótelepekkel, illetve azokkal szemben, akiket korábban már az állatok tartásával összefüggő tevékenységtől eltiltottak. Az állatviadalok szervezői mellett mostantól a résztvevőket is büntetik, akár két évre börtönbe is zárhatják. Az állatkínzás minősített esete lett a szaporítás, amely egytől öt évig terjedő szabadságvesztést jelenthet. A törvény legtöbb eleme január elsején lép hatályba, a változtatásokat az ózdiak is jól fogadták.

„Nagyon jó ötletnek tartom, mert aki nem akar foglalkozni azzal, hogy tenyéssze a kutyákat, azok igen is kell, hogy ivartalanítsanak. Ez a kutyák érdeke és a miénk is, mert nagyon sok kóbor kutya van. Nagyon sajnálom én is őket, de ha kirakom nekik az ennivalót, akkor ide fognak szokni, és féltem a saját kutyámat is” - mondta Kiss Attiláné.

Egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki a méreg alkalmazásával, vagy az élet kioltására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozó, illetve a különös visszaesőként történő állatkínzás elkövetéskor. Ezentúl már az erre irányuló előkészület is büntetendő.