Fontos a segítség
Hírek
2021. dec. 13.

Fontos a segítség

A madarak táplálkozásába mi magunk is besegíthetünk. Azonban ha ezt a folyamatot elkezdjük, akkor nem hagyhatjuk abba, mert az a pusztulásukhoz is vezethet.

Sok madárfaj tölti nálunk a telet. Ilyenkor még jobban rászorulnak az emberi segítségre. Fontos, hogy ha elkezdjük az etetést, akkor nem szabad abbahagyni, mert a könnyű táplálék forrás megvonása hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezethet. Az ideális intervallum október végétől április végéig tart. Természetesen az etetőkre is vonatkoznak a megfelelő higiéniai elvárások. Ha nyirkos esős idő van, pár naponta takarítsuk ki az etetőtálcát.

„A madaraknál is vannak betegségek, talán a leggyakoribb a madárhimlő. Egyszerű neomagnolos vízzel hetente egyszer, illetve időjárástól függően, ha párás idő van, akkor hetente kétszer is érdemes kiseperni a magokat. Ez azért jó, mert ha egy beteg madár látogatja az etetőt és mellette egészséges madarak is, akkor ő átadhatja nekik a fertőzést” - mondta Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

A madarakat etethetjük különféle magvakkal, mint cirok-, fenyő–, len- és szezámmaggal, valamint kölessel, muharral, kukorica darával és pinty eleséggel is. Ezek mellett kedvelik a szőlőt, a csipkét és a kökényt. Tilos táplálni őket kenyérrel, ropival, száraz kutyaeledellel, sós sajttal és kolbásszal. Az Újváros Téri Általános Iskolában is nagy hangsúlyt fektetnek a madarak etetésére.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy téli időszakban gondoskodjanak a madarakról. Három éve még több etetőnk volt, azóta van ami tönkrement, de hoznak újat a gyerekek. Hordanak magvakat is, nézik, hogy mennyire fogy, utánatöltik, ha kell. Én úgy gondolom, hogy ez mindenképp hasznos dolog, hogy ennyire törődnek a természettel, a madarakkal. Szerintem ez bennük fog maradni” - emelte ki Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola intézményvezetője.

Lehetőleg olyan helyen helyezzük el őket, ahol a madarak nyugodt, de könnyen megközelíthetően tudják használni. Fontos, hogy az etető környékén legyen valamilyen bokor, örökzöld vagy cserje. Erre azért vagy szükség, mert ha megijednek, akkor legyen egy számukra biztonságot nyújtó búvóhely. Ha az udvaron kutyánk vagy macskánk is van, akkor lehetőség szerint tegyük megfelelő magasságba, amit a macskák nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megközelíteni.