Jót cselekedni
Város
2021. dec. 15.

Jót cselekedni

Kabátok találhatnak új gazdára a Civil Háznál. Az épület előtt elhelyezett fogasról akárki elvihet egyet, de bárki tehet is oda egy darabot, aki szeretne segíteni nélkülöző embertársain.

A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének életében már több éves hagyománnyá vált az a kezdeményezés, melynek köszönhetően rászoruló emberek juthatnak meleg kabáthoz a hideg beköszöntével. Az akció általában december elejétől február végéig tart, azonban most már októbertől megtalálhatóak a Civil Ház előtt a ruhadarabok.
 
„Általában a legtöbbször azokkal találkozunk, akik hozzák az adományt. Nem mindig fér rá a fogasra a kabát, hiába van üres kirakva. Ilyenkor meg szoktak minket keresni telefonon, hogy hozhatnak-e még. A raktárhelyiségünkbe befogadjuk őket, ahol eltároljuk és ha üresedik, akkor rakjuk ki. Volt már arra is példa, hogy láttuk, amikor valaki leveszi a kabátot. Ez jó érzéssel tölt el minket, hiszen szüksége van rá, és így tud mihez nyúlni. Ezt követően egy meleg kabátot tud majd hordani” - mondta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Új felirat hirdeti, hogy amennyiben nincs üres vállfa a fogason, szóljanak a vöröskeresztes munkatársaknak, és adnak egyet, hogy szépen fel tudják akasztani a hozott darabot a többi mellé. Volt már arra is példa, hogy reggel üresen várta a szerkezet a dolgozni érkezőket. A város lakosságát is megkérdeztük ezzel a témával kapcsolatban.

„Ez egy egészen jó kezdeményezés. Valószínűleg, akinek szüksége van rá, az használni is fogja. Remélhetőleg nem olyan viszi el, aki nem tudja hasznosítani semmire. Szerintem jó gondolat, hogy ide kirakhatják a nem használt kabátokat, és el tudja vinni, akinek szüksége van rá” - nyilatkozta Keller Viktor.

„Nem rossz dolog. Szegénység van. Ez nagyon szép” - fogalmazott Szántó Gáborné.

A fogas egészen márciusig megtalálható majd a Civil Ház előtt. Amik most megmaradnak, jövőre újra előveszik és kiakasztják. A szervezet tagjainak ettől függetlenül az életmentő vér biztosítása az elsődleges feladatuk. December 29-én, reggel tíztől este hat óráig várják azokat a személyeket, akik ilyen módon segítenének beteg embertársaikon. Arra az alkalomra különleges csokoládéval, süteményekkel és pogácsával kedveskednek a megjelenteknek.