Megnyílt a LégÓzd
Város
2021. dec. 20.

Megnyílt a LégÓzd

Ünnepélyes keretek között nyílt meg az Ív úti légópince. Az átadást tárlatvezetések követték, amely során a részvevők megtekinthették a már elkészült területet.

Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény munkatársai már hosszú ideje dolgoztak azon, hogy a város alatt húzódó légoltalmi pincék Ív úti szakaszát kiállító teremmé alakítsák. Ez mostanra elkészült. Így ünnepélyes keretek között nyitották meg az elkészült tárlatot az érdeklődők előtt. Elsőként Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere emlékezett vissza gyermekkori kíváncsiságára, ami a pincéket övezte. Megválasztását követően megnézte ezek állapotát. Az Ív úti egységben több feljegyzést találtak, amely kiindulópontot jelentett ahhoz, hogy mára a kiállítás elkészülhessen.

„Több olyan eszköz is van, amit itt találtunk, amit a légó pincékben találtunk Ózdon, azok is ki vannak állítva, valamint vásároltunk is hozzá gyűjtőktől, hogy teljes legyen a kép önöknek, úgyhogy jelenleg egy statikus kiállítás az, ami megtekinthető a légó pincében. Bízom benne, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését, abban is reménykedem, hogy nagyon sokan el fognak jönni a városból, hogy megnézzék ezt. Ez egy különleges dolog, hiszen Ózdon először van lehetősége a nagyközönségnek arra, hogy megnézze az egyik ilyen légoltalmi helyet” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A polgármester beszédét követően Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka tekintett vissza a polgári védelem történetére, valamint néhány gyerekkori emléket is megosztott az összegyűltekkel.

„Több mint száz év telt már el az első, több mint nyolcvan év telt el a második világháború óta, több mint hatvan évvel vagyunk a kubai válság és több mint ötvennel a nagy tiszai árvíz után, amikor az Ív úti légó pince egy új küldetést kapott. Most már nem egy funkció nélküli, az önkormányzatnak terhet jelentő légoltalmi helyet látunk, hanem egy olyan önmagát újraértelmezni képes, Ózdon egyedülálló és a világon párját ritkító létesítmény, ami méltán lehet irigylésre méltó és a város büszkesége” - fogalmazott Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Hozzátette, hogy egyedülálló dolog, hiszen önkormányzati pénzből ilyen tárlat soha nem jött még létre. Ezt követően Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető igazgatója is beszélt a kiállítás létrehozásáról és a jövőbeli tervekről.

„Alkalmam nyílt eljutni Sopronba is, ahol találtunk egy magángyűjteményt, találkozhattam egy megszállott emberrel, aki az élete egy részét tette arra, hogy ezeket a relikviákat összegyűjtse. Alkalmasnak találta ezt az ózdi létesítményt arra, hogy itt az anyagát egyben tartva bemutassuk ezt a látogatóknak” - emelte ki Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezetője.

A tárlat megnyitóját Mészáros-Varga Judit, az ÓMI Zenés Színház tagja színesítette.

A megjelentek között akadtak iskolai csoportok, akik a megnyitót követően végigjárták az állandó kiállítást. Megtekinthették többek között a kialakított orvosi szobát, a speciális öltözékeket, gázálarcokat, valamint híradástechnikai-, sugárzás- és légsebességmérő műszereket is. A jövőbeni tervek között szerepel egyébként a tárlat bővítése és a pincerendszer további részének felújítása is.