Továbbra is óvatosan
Hírek
2021. dec. 27.

Továbbra is óvatosan

Az elmúlt két hét viszonylag nyugodt volt az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szakemberei számára. Egy fényfüzér okozott tüzet, ám személyi sérülés nem történt.

A fényfüzérek évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek. Így azokat az ünnepek közeledtével egyre több helyen lehet felfedezni lakóingatlanok és közintézmények homlokzatán, udvarán. A változatos szín- és formakínálat mellett azonban fontos, hogy ezek az eszközök biztonságosak legyenek. A silány minőség miatt ugyanis könnyen keletkezhet tűz, ami kárt tehet értékeinkben, de akár életet is veszélyeztethet. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársait egy ilyen esethez riasztották a napokban.

„Volt arra példa az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság életében a karácsonyi időszakban, hogy nem megfelelő minőségű fényfüzér okozott tüzet. Viszonylag szerencsés kimenetelű esetről beszélünk. A tűz egy kültéri pavilonban keletkezett, gyakorlatilag csak anyagi kár keletkezett. Személyi sérülés nem történt. Ezzel együtt azonban nagyon fontos odafigyelni a jó minőségű, viszonylag egyszerűen beszerezhető füzérekre. Most már hála Istennek kopnak ki a piacról az alacsony minőségű, az alultervezett, alulméretezett világító eszközök” - mondta Tőkés Tamás, az  Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Karácsony elmúltával ugyan a legtöbben már túl vannak a különféle kül- és beltéri fényfüzérek elhelyezésén. Ám előfordulhat, hogy valaki a napokban rakja ki ezeket. Ilyenkor több szempontot is figyelembe kell venni.

„Fényfüzérek esetében beltéren csak beltérit, vagy lehetőleg beltérit, esetleg kültérit, de kültéren mindenképpen csak kültéri eszközt használjunk. Ha olyan helyre helyezzük el a kültéri fényfüzért, ami mozog, például az ajtó, akkor figyeljünk arra, hogy a vezetékek ne károsodjanak” - nyilatkozta Bojtos Zoltán, okleveles biztonságtechnikai mérnök, tűz- és biztonságtechnikai tervező

Mivel sokunk otthona még hetekig ünnepi díszben van, így a tűz keletkezésének veszélye továbbra is fennáll. Ezért ügyeljünk arra, hogy ezek az eszközök megfelelően működjenek. Amennyiben annak valamely izzója kiégett, ne használjuk addig, amíg meg nem javíttatjuk. Ezt azonban bízzuk szakemberre, hiszen az ilyen égők burkolata nem teszi lehetővé, hogy a problémát házilag orvosoljuk. A fenyőfával kapcsolatban pedig fontos kiemelni, hogy a valódi a gyúlékonyabb, különösen, ha már száraz. Egyik változat közelében sem szabad nyílt lángot használni. Az is lényeges, hogy gyertyát, mécsest ne hagyjunk őrizetlenül, éjszakára pedig oltsuk el őket.