Kellő figyelemmel
Hírek
2021. dec. 29.

Kellő figyelemmel

Négylábú kedvenceink szilveszterkor nagy hang és fényhatásnak vannak kitéve. Ettől megijedhetnek, akár el is szökhetnek otthonról.

Korábban már foglalkoztunk a pirotechnikai eszközök használatával. A petárdák vásárlása, birtoklása és felhasználása továbbra is tilos. Ezzel kapcsolatban a rendőrség a honlapján arról tájékoztat, hogy a szabálysértőkre 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő bírság is kiszabható. A tűzijáték viszont engedélyezett. Ezeket december 31-én, 18 órától január 1-jén reggel hat óráig lehet felhasználni. A magas hatóanyag-tartalmú rakétákat, valamint a lejárt szavatosságú, vagy hibás termékeket pedig 2022. január 5-e éjfélig kell visszavinni a forgalmazónak. Az Ózdi Rendőrkapitányság fontosnak tartja a lakosság tájékoztatását a pirotechnikai termékekkel kapcsolatban.

„Az első és legfontosabb, hogy olyan emberek kezébe jusson a pirotechnikai termék, akik képesek azt szakszerűen, megbízható módon felhasználni. A szakszerű felhasználáshoz hozzátartozik az, hogy mások életét és testi épségét, az állatokét is megóvják és vigyázzanak természetünkre, természeti értékünkre” - nyilatkozta Milasán Sándor, az Ózdi Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának kiemelt főelőadója.

Ezek a termékek csak olyan emberek kezébe juthatnak, akik szakszerűen használják fel őket. A házi kedvenceink kevésbé élvezik ezt az időszakot. A hanghatások őket sokkal rosszabbul érintik, mint az embereket. A kertes házakban lévő kutyákat inkább helyezzük el egy védett szobában, hogy ne tudjanak elszökni ijedtükben.

„Hallottam, hogy nagyon félnek tőle, megijednek, valaki elszalad a kertes házból, napokig keresik, nehezen jutnak vissza a kutyusok a gazdájukhoz. Ez eléggé szomorú. Lehetnének tekintettel az emberek ezekre a kis állatkákra is” - mondta Kovácsné Balogh Csilla.

„Nagyon ijesztő. Már szilveszter előtt elkezdik ezeket használni. A szívbajt hozzák néha az emberre” - fogalmazott Vassné Rácz Éva.

Az interneten fellelhetőek bizonyos oldalak, ahonnan a kutyatulajdonosok információt nyerhetnek azzal kapcsolatban, hogy hogyan könnyítsék meg a kedvencek életét ezekben a napokban. Többek között segíthet az is, ha még a tűzijáték előtt levisszük sétálni a háziállatokat olyan nyakörvvel, amiből biztosan nem tudnak kiszabadulni. Ha eközben elkezdődik a szilveszteri hangzavar, őrizzük meg mi is nyugalmunkat, hiszen a kutya mindig a falkavezér utasításait követi, aki jelen esetben a gazdája. Az éjszakai pihenést az is elősegíti, ha napközben jól kifárasztjuk őket, így gyorsan és mély álomba tudnak szenderülni.