Jézus kinyilvánulása
Egyház
2022. jan. 6.

Jézus kinyilvánulása

Vízkeresztet ünnepelték a görögkatolikus hívek. Ma délelőtt ebből az alkalomból vízszenteléssel egybekötött Szent Liturgiát tartottak az Ózdi Görögkatolikus Templomban.

A járványügyi helyzet a vallási gyülekezetek számára is számos változást hozott az elmúlt időszakban. Ettől függetlenül ma, vízkereszt ünnepén Szent Liturgiát tartottak, amelyre tavalyhoz képest jelentősen nagyobb létszámmal látogattak el az érdeklődők. Az Ózdi Görögkatolikus Templomban megtartott Szent Liturgiát követően a vízszentelés szertartása következett.

„A szentelt víz az nem más, mint egy szentelmény, amely isteni kegyelmet közvetít, így akár majd néhány hét múlva a gyertyaszentelés szertartásán, akár a házasságok megáldásánál, de mind egy keresztelésnél, mind egy esküvőnél, mind pedig egy temetésnél ezt, az isteni kegyelmet közvetítő vizet fogjuk majd használni az egész egyházi év folyamán” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Ez a jeles nap a karácsonyi ünnepkörnél is nagyobb jelentőséggel bír, hiszen nemcsak Jézusról, hanem a Szentháromságról is szól. Vízkeresztkor az éltető víz természetét szentelik meg. Ez az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait csatolja egybe. Ehhez a naphoz kapcsolódik továbbá az a szokás is, miszerint véget ér a karácsonyi ünnepkör, lebontjuk a karácsonyfát, és kezdetét veszi a farsangi időszak. Ezt a házszentelés zárja le, ugyanis csak ezután lehet eltávolítani a fenyőket.

„Ez egy nagyon megható, nagyon szép ünnep itt az év végi ünnepsorozatok után. Különös jelentősége van, hiszen a szentelt vizet később, az egész év során használjuk. Különösen kedves szokás, hogy a parókusunk minden lakáshoz kimegy és megszenteli a lakásokat. Ez egy nagyon kedves dolog. Általában elbeszélgetésre is ad alkalmat, hiszen itt sokan vagyunk, nehéz megbeszélni dolgokat, és azért teljesen más úgy lenni a lakásban egy évig, hogy meg van szentelve” - fogalmazott Juhász Endre.

A liturgia végén megszentelték a templomot, illetve a résztvevőket. Ezt követően pedig a hívek haza is vihettek a szentelt vízből, ami otthonukban a lelki, valamint testi szükség idején jelent gyógyírt a következő év vízkeresztjéig. A parókus a napokban meg fogja látogatni azokat a házakat, ahol kérik a szentelést. Ez népszerű a gyülekezet tagjai körében, volt olyan, aki már ma fogadta a parókust otthonában.