Okosan gyűjteni
Város
2022. jan. 6.

Okosan gyűjteni

Megkezdi a fenyőfák elszállítását a BMH Nonprofit Kft. városunkban is, amelyet egész hónapban végeznek. Sok gondot okoz azonban a hulladékok szabálytalan elhelyezése.

Már a vízkereszt előtti napokban is több helyen láthattunk a szeméttároló konténerek mellé kihelyezett fenyőfákat. Így többek között az Újváros téren is. Nagyrészt vágott növények kerültek a szeméttárolók mellé, de akadt köztük földlabdás is. Erre az időszakra természetesen a hulladékszállító vállalatok is készülnek, így a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. egész hónapban végzi ezek begyűjtését.

„A BMH Nonprofit Kft. a kidobott fenyőfák begyűjtését január hónapban végzi a korábbi évekhez hasonlóan. Családi házas övezetben Ózd területén is a fenyőfák begyűjtése a vegyes hulladék gyűjtési napjain folyamatosan fog történni. Azonban a társasházi övezetekben a kidobott fenyőfákat pénteki napokon egészen január végéig fogjuk begyűjteni” - mondta Prokai-Lázár Dorina, a BMH Nonprofit Kft. PR és kommunikációs vezetője.  

A fenyőfákat díszek és talp nélkül kell kihelyezni a gyűjtőedények mellé oly módon, hogy azok a közlekedést ne akadályozzák. A hulladékgazdálkodási vállalat dolgozói a hatékonyabb munkavégzés érdekében pedig arra kérik a lakásszövetkezetek és társasházak képviselőit, hogy a lakótársakkal egy helyre gyűjtsék a fenyőfákat. A növényeket a BMH Nonprofit Kft. a megyében található hulladékkezelő központokba szállítja, ahol azok az aprítást követően komposzt struktúraanyagként hasznosulnak. Persze gyakran keletkezik olyan szemét is, amit szabálytalanul helyeznek el.

„Ilyenkor karácsony tájékán, az ünnepek alatt megnő a hulladék mennyisége a lakóközösségnél. Problémát jelent az, hogy lehet, hogy ez a mennyiségű edényzet kevés. Kérem a lakóközösséget, hogy a göngyölögeket, az ajándék csomagokat próbálják meg úgy elhelyezni, összenyomni, összepréselve berakni, hogy ne a szemetes mellé helyezzék. A fenyőfákat ugyan elviszik a konténer mellől, de ezeket a plusz hulladékokat nem. Ez plusz költséget jelent a társasháznak” - nyilatkozta Anygal Béla, közös képviselő.  

Ezen kívül egyéb, speciális hulladék is rendszeresen keletkezik, amely az egész évre jellemző. Így például szembetűnő, amikor a lakók háztartási gépeket, bútorokat helyeznek ki, holott ezt csak lomtalanítás alkalmával tehetnék meg. Korábban erre vonatkozóan fix időpontokat jelöltek ki, ám 2018. január 1-jétől ez megváltozott. Az új rendelkezések alapján az ingatlanhasználók évente két alkalommal maguk kezdeményezhetik ezt ingyenesen. Ilyen esetben tehát fel kell vennünk a kapcsolatot a hulladékgazdálkodó vállalattal, amelynek munkatársai előzetes egyeztetést követően szállítják el ezeket.