Felelőtlen viselkedés
Város
2022. jan. 6.

Felelőtlen viselkedés

Az illegális szemét elhelyezése súlyos probléma a város területén. Aki ezt a cselekményt elköveti, komoly szankciókkal nézhet szembe. Az ózdiak aktívan részt vesznek a város megtisztításában.

A várost járva több területen is látható illegálisan elhelyezett hulladék. Az Örs vezér út, a Damjanich út elején lévő patakpart, Nagyamerika és Kisamerika közötti rész is rendszeresen problémás. Az ilyen lerakat azontúl, hogy a település látképét rontja, szennyezi a környezetet és súlyos közegészségügyi veszélyeket is rejt magában. Elszaporodhatnak a rovarok és a rágcsálók, amelyek szerepe egyes fertőző betegségekben közismert. Ezenkívül a baktériumok, illetve bomlástermékek a csapadékvízzel a talajba szivároghatnak károsítva azt. Sokan nem tájékozódnak megfelelően arról, hogy a háztartási hulladékot, építési törmeléket vagy elektronikus készülékeket hová van lehetőség kidobni. Ilyenkor még a lomtalanítás idejét sem várják meg, hanem a legközelebbi eldugott területre viszik. Jogilag megkülönböztetünk köztisztasági szabálysértést és hulladékgazdálkodás rendjének megsértését. Ez utóbbi az illegális szemétlerakás, amely komoly szankciót vonhat maga után.

„Köztisztasági szabálysértésről beszélünk, hogyha a szemetelő beszennyezi a környezetét, és nem gondoskodik a szemétnek az elszállításáról, például egy cigicsikket eldobunk, vagy olyan oda nem illő dolgot teszünk, ami beszívódhat a talajba és nem gondoskodunk arról, hogy azt eltakarítjuk. Ha pedig út szélére bármiféle szemetet helyezünk el, az hulladékgazdálkodás megsértésének minősül, akkor akár 3 év börtönbüntetést kaphat az elkövető, amennyiben a kiléte felderítésre kerül” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az Ózd Városi Rendészetnek is komoly gondot okoz a jelenség. 2021-ben több mint hatvan esetben intézkedtek kollégáik, igaz ez az elmúlt évekhez képest csökkenő tendenciát mutat. Folyamatos járőrözéssel próbálják meg megelőzni, illetve tetten érni az elkövetőket.

„Egy fő kijelölt városi rendész az illegális szemétlerakókat folyamatosan ellenőrzi, a lakossági bejelentésre minden esetbe reagálunk. Hogyha a hulladék között a gazdájára utaló bizonyítékokat találjuk, akkor őt szankcionáljuk. Ellenkező esetben a városüzemeltető intézmény segítségét kérjük és felszámolják a hulladéklerakókat” - nyilatkozta Kovács Imre, az Ózdi Városi Rendészet megbízott rendészetvezető helyettese.

Az ózdiak sem nyugodtak bele ebbe a helyzetbe, hiszen több civil kezdeményezés és szemétszedési akció is működik a törvénytelen szemétlerakók felszámolására. Ilyen a Dancsok Tamás által évek óta szervezett megmozdulás, illetve a helyi ifjakból álló Fiatalok a Tiszta Városért csoport.