Civilek és diákok
Hírek
2022. jan. 10.

Civilek és diákok

Innovációs pályázatot hirdet középiskolások számára az ERKE. Az Értéklabor elnevezésű felhívás borsod megyei fiatalokat érint. A jelentkezést január 31-én zárják.

A miskolci székhelyű Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület 2009-ben alakult. Küldetésük a közösség építése, a csapatmunka és az együttes erővel való értékteremtés támogatása. Ennek céljából most Értéklabor címmel innovációs ötletpályázatot hirdettek Borsod-Abaúj-Zemplén megyei középiskolások számára. A szervezet korábban még nem írt ki ilyen pályázatot.

„Az ötlet onnan jött valójában, hogy láttuk, hogy több mint tíz alkalommal írtak ki innovációs pályázatot más szereplők középiskolásoknak, és azokon belül láttunk olyan megoldásokat, amelyek a civil szektoron belül kifejezetten érdekesek. Volt olyan díjazott például, aki a közösségi szolgálatát a diákoknak vitte fel applikációra. Tehát ilyen szempontból volt előképe. Viszont a megyénkben ez egy úttörő kezdeményezés” - nyilatkozta Palik Zoltán, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője.

A felhívás 2-4 fős csapatoknak szól, akik egy felkészítő pedagógus, vagy felnőtt szakember segítségét is igénybe vehetik. A fiatalok három témakör közül választhatnak. Ezek címe a „Vedd észre, őrizd, használd, add tovább!”, a „Találkozzunk gyakrabban!” és a „Mi vagyunk a megoldás!”. A tájékoztató oldalon, azaz a borsodicivil.hu weblapon bővebben is kifejtik az elvárásokat, valamint segítséget is nyújtanak ezek megvalósításához. Már van olyan intézmény, aki bemutatta ezt a lehetőséget a diákok számára és úgy véli, nincs kizárva, hogy többen is el fognak indulni ötleteikkel.

„Ha lesz olyan pedagógus, lesz olyan felnőtt szakember, aki elmondja nekik, megmutatja az ebben rejlő lehetőségeket, akkor ez könnyedén fog menni. Azt kértem az intézmények vezetőitől, hogy mind a kollégákat, mind a tanulókat ismertessék meg ezzel a lehetőséggel, hiszen a pályázati kiírás azt sem zárja ki, hogy vegyes csapatok induljanak, tehát nem kell egy adott középiskolából összeállnia a kettő-négy fős csapatnak, hanem akár ez négy intézményből is összejöhet” - mondta Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Hozzátette továbbá, hogy van olyan pont is, ami közel áll az intézmény egyes tananyagaihoz, így oktatás szempontjából is jó lehetőség ez a diákok számára. A csapatok az ERKE honlapján, azaz a borsodicivil.hu oldalon elérhető jelentkezési lapot kitöltve regisztrálhatnak 2022. január 31-éig. Ennek során meg kell adni a csoport és a felkészítő elérési adatait, valamint a választott témát. A pályamunkákat 2022. március 31-éig várják. A benyújtott pályázatokat szakemberekből álló zsűri bírálja el. Tíz csapat kap lehetőséget arra, hogy az áprilisra tervezett, „Demo day”-en élőben is bemutathassa munkáját. Minden döntőbe jutó csapatot jutalmaznak. A dobogósok pedig nagy értékű vásárlási utalványt nyernek. A harmadik 150, a második 300, az első helyezést elérők pedig 450 ezer forintot kapnak. Ezzel is szeretnék ösztönözni a diákokat.