Terjed a kór
Egészség
2022. jan. 10.

Terjed a kór

Nagy veszélyt rejteget, ha az ember szervezetét egyszerre támadja meg az influenza és a koronavírus. A szakember szerint még inkább fontos az odafigyelés, valamint a megfelelő védőoltások felvétele.

Nem sokkal ezelőtt kezdett el bekerülni a köztudatba az úgynevezett Flurona jelenség. Az állapot elnevezése két angol kifejezésből ered. A flu az influenzáéra utal, és ehhez csatolták hozzá a corona második részét. Az elmúlt időszakban egyre több esetben fordult elő a vizsgált embereknél, hogy a két kór egy időben volt jelen a szervezetben. Mivel a két betegség külön-külön is veszélyes, így most talán még inkább fontos az odafigyelés.

„Nagyon súlyos betegséget okozhat. Tünetei általában a megfázáshoz hasonlóak vagy a köhögés. Esetleg a nehéz légzés, illetve a szúró jellegű mellkasi fájdalom. Plusz legtöbbször a fulladás. Sajnos ez nagyon súlyos tud lenni” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A szakember kiemelte, hogy az időben beadott védőoltás nagy mértékben meg tudja könnyíteni a felépülést az említett betegségek esetén. Attól ugyanakkor nem kell tartani, hogy a két megbetegedés összeolvadna egy szuperkórrá. A mostani helyzettel kapcsolatban megkérdeztük a helyieket is.

„Jobban kell figyelni, ha egyszer a fertőzés veszélye fennáll. Bármikor megfertőződhet az ember. Akár az egyikkel, akár a másikkal, akár egyszerre mindkettővel” - nyilatkozta Nagy Zoltánné.

„Én nem tudok mit hozzáfűzni. Nem vagyok beoltva, és nem is fogom magam beoltatni. Nem is mondok inkább mást” - fogalmazott Berencsi Jánosné.

„Azt tudnám elmondani, hogy teljesen felesleges a védekezés. Hol hordják a maszkot, hol nem. Nem tartom reálisnak a dolgokat. Ennyit tudok mondani. Vigyázzon mindenki magára, saját maguk érdekében” - hangsúlyozta Fónagy Józsefné.

Az elmúlt hétvégén egyébként 14 655-en fertőződtek meg az új koronavírussal. Emellett elhunyt 167 többségében idős, krónikus beteg. 2931 koronavírusos személyt ápolnak kórházban, közülük 281-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 292 759 fő, közülük 6 027 578-an már a második, 3 286 577-en pedig már a megerősítő harmadik dózist is felvették. A januári első oltási akción több tízezren vettek fel valamely vakcinát. A lehetőség ezen a héten is nyitott lesz, így csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni a kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe. Emellett a háziorvosok is oltanak.