Raklapból szemetes
Város
2022. jan. 11.

Raklapból szemetes

Folytatódik a munka az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnál. Jelenleg szeméttárolókat készítenek raklapokból. A munkálatokkal a környezetvédelem fontosságára is igyekeznek felhívni a figyelmet.

A csapadékvíz-elvezetésen dolgoztak Cipóban a Hajnóczy József úton az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai. A mintegy százhúsz méteres szakaszon az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnál legyártott mederelemeket építették be tavaly májusban. Emellett még számos vízelvezető árkot sikerült kibélelni a városban az általuk készített betontermékekkel, 2021-ben összesen 630 méternyi területen. Idén tavasszal is terveznek hasonló munkálatokat.

Kicsit korábban, vagyis áprilisban hulladéktárolókat helyeztek ki Sajóvárkonyon. Az akkori közfoglalkoztatási program keretében 15 darabot raktak össze. A további szeméttárolók készítése jelenleg is zajlik az Újtelepen.

„Lehetőségünk nyílt megint a hosszú távú közfoglalkoztatási program keretein belül betervezni szeméttárolóknak a gyártását, azonban közbejött egy olyan jellegű probléma, hogy sajnos a faipari termékeknek az ára az egekbe szökött, szinte duplájára nőtt. Jött június hetedikén egy olyan lehetőség Farkas Péter Barnabás volt alpolgármester közreműködésével, hogy az ÓAM-mal tudtunk egy együttműködési megállapodást kötni használt raklapok tekintetében. Ebből tudtuk megvalósítani húsz darab szeméttárolónak a készítését” - nyilatkozta Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
 
A programnak köszönhetően ezen felül ötven családnak is tudtak segíteni faanyaggal. A csapat vezetője azt mondja, a munkafolyamat nem túl bonyolult.

„Ezeket méretre szabjuk, ezt követően van egy sablonunk és az alapján elkészítjük. Majd facsavarokkal megerősítjük, mint ahogyan az látható is. Ez követően pedig az úgynevezett lenolajjal lekenjük, perzselővel átperzseljük, és akkor fogja kiadni ezt a szép mintát. Utána pedig már csak a csiszolás folyamata van hátra és a csavarok levágása, ezt követően pedig már ki lehet helyezni” - mondta Váradi Róbert Zoltán, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat csoportirányítója.  

Március elején foglalhatják el végleges helyüket a szeméttárolók, főként településünk szegregáltabb részein. Az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ezt figyelemfelhívásnak is szánja a lakosság számára és abban bízik, hogy törekvésük eléri célját. A kukák billenthetőek, így egyszerűbb az ürítésük. A karbantartás a köztisztasági csoport feladata lesz. A jövőbeni tervek közt szerepel, hogy a raklapokból három emeletes virágládákat készítsenek.