Ingyenes úszás
Sport
2022. jan. 12.

Ingyenes úszás

Százhúsz nagycsoportos óvodás vesz részt az ingyenes úszásoktatáson. A Minden gyermek tanuljon meg úszni program nagy népszerűségnek örvend a városban.

Tavaly szeptemberben indult el a Minden gyerek tanuljon meg úszni program. Ózd Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet az fiatalok egészséges életmódra való nevelésére, ezért indították el ezt a lehetőséget az óvodások számára. Ezáltal ugyanis egy tíz alkalmas úszásoktatáson vehetnek részt a nagycsoportosok, amely költségét teljes mértékben átvállalja a város. Jelenleg már a második turnus nevelése zajlik, így már több visszajelzés is érkezett.

„Még dolgozunk azon, hogy megoldjuk központilag a szállítást, hiszen jelen pillanatban a szülők hozzák el a gyerekeket az uszodába délutánonként. Szeretnénk, hogy ha ez óvodánként egy közös beszállítással történne. Az még a jövő zenéje, hogy hogyan fogjuk ezt megoldani” - nyilatkozta Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke elmondta azt is, hogy a szülők nagyon örülnek ennek a lehetőségnek, ugyanis kisgyermekkorban lehet a legkönnyebben megtanulni úszni. Ezt az is mutatja, hogy sokan éltek ezzel a tíz alkalmas oktatással. Százharmincnyolcan jelentkeztek a programra, ebből pedig körülbelül százhúszan járnak ténylegesen. Azok, akik betegség miatt hiányoztak, a következő turnusban tölthetik le a kimaradt alkalmakat.

„Az elsődleges cél az, hogy megszeresse a gyerek a vizet és a vízben való mozgása megfelelő legyen segédeszköz nélkül. Ehhez vannak különböző játékos feladatok, illetve a mozgás tanulás, ami nálunk a mellúszás és annak a kar és lábtempója. Volt olyan gyermek a tíz alkalmas első turnusban, akik meg is tanultak úszni. Igaz, hogy nem vízbiztosan, de az alap szintet elsajátították és a kismedencében már úsztak” - emelte ki Schifter Tamás, projektvezető, az Ózdi Úszó Klub elnöke.

A két edző már évek óta foglalkozik oktatással. Most is a megszokott sémát építették bele ebbe a rövid időbe. Fontos volt, hogy legyenek vízhez szoktatásos feladatok azért, hogy a gyerekek megszeressék ezt a közeget, valamint könnyedebb legyen a mozgásuk a medencében. Ezekhez különféle játékokat alkalmaznak. Az ilyen feladatok nagyon eltérőek, közöttük van például a helyes arcmosás, a karikák felhozása a víz alól vagy a folyadék kipislogása a szemből. A kicsik nagyon élvezik az órákat, örömmel labdáznak, csúszdáznak és lelkesen lubickolnak. Vannak akiknek a cápás játék a kedvencük.

„Úgy, hogy valaki lába a cápa, és el kell kapni. Ha valakit elkap, az lesz a cápa” - mondta Balogh Virág.

„Sokan vagyunk, és mindig játszhatunk más barátokkal is” - fogalmazott Csépányi Tóth Anna.

Sok gyerek ilyenkor megszereti a vizet, az úszást, így később is visszatér, hogy a tudása vízbiztossá váljon. A szülők egy része a tartásjavítás és az egészség megőrzése miatt beíratják gyermekeiket további tanfolyamokra, így már olyanokkal is találkozhatunk, akik a nagy medencében ússzák a köröket.