Téli közlekedés
Hírek
2022. jan. 14.

Téli közlekedés

Fokozott odafigyelést igényel a fagyos úton való vezetés. A szakemberek mindenkit arra kérnek, hogy a sofőrök vigyázzanak és legyenek türelmesek.

Az elmúlt napok fagyos időjárása komoly feladat elé állította a sofőröket. Nemcsak azért, mert az autók reggeli felkészítése több időt vesz igénybe, hanem mert a legváratlanabb helyeken válhat csúszóssá a felület. Főként a zebrák és a kereszteződések környéke kritikus, hiszen a gépjárművek kipufogójából kicsapódó pára pillanatok alatt lefagy és könnyen megtörténhet a baj.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy mielőtt ebben a hideg időben beülnénk az autóba győződjünk meg arról, hogy gépjárművünkkel biztonságosan tudunk közlekedni. Minden esetben használjuk a jégoldót és a szélvédőnket lekaparva közlekedjünk. Semmiképp ne próbáljunk meg úgy manőverezni, hogy csak egy lőrésszerű ablakot alakítunk ki a szélvédőnkön” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A témával kapcsolatban megkerestük Miksztai Zoltán autósiskola-vezetőt. Tapasztalatai szerint az emberek nem mindig készülnek fel a váratlan helyzetekre, hiába tanítják azt, hogy legyen megfelelő tartalék időből és térből, mert akkor nem eshet bajunk.

„Mindenkinek szoktam javasolni, hogy pár évente vegyen részt egy vezetéstechnikai tréningen. Rettentő sokat lehet tanulni az ilyen alkalmakon. A mai autók nyilvánvalóan korrigálnak a vezetői hibákon. Kipörgésgátló, megpörgésgátló, tehét rengeteg segítő rendszer van beépítve. Ezzel az a probléma is megvan, hogy sokan ennek tudatában nagyobb kockázatot vállalnak. Ha egy alapfelszereltségű, réges-régi autóval közlekednének tudna, hogy nincs rásegítésé és elektronika, akkor óvatosabb lenne” - emelte ki Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

A tegnapi napon országos szinten egyébként 29 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek az egyenruhások, ám ettől jóval több esetben nem volt szükség rendőri beavatkozásra. A szakemberek egybehangzó kérése, hogy akár járművezetőként, akár gyalogosként kelünk útra, vigyázzunk egymásra, hiszen mindenkit hazavárnak.