Rendhagyó vizsga
Oktatás
2022. jan. 15.

Rendhagyó vizsga

Félévzáró koncertet adtak a zeneiskola gitáros növendékei az Olvasóban. Az előadás során felcsendültek gyerekdalok, klasszikusok és világslágerek egyaránt.

Tavaly decemberben tartotta meg hagyományos Adventi hangversenyét az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola. Ott a vírushelyzet miatt a szülők nem lehettek jelen és a diákok közül sem tudott mindenki bemutatkozni. Péntek este ezért egy félévzáró koncertet adtak a gitáros növendékek az Olvasó Mizerák István termében, amin tanáraik mellett már családjaik is részt vehettek. Ez egy rendhagyó alkalom, ugyanis az intézmény még nem szervezett csak gitár szakos hallgatókból álló eseményt.

„Nagyon fontos az, hogy mindig, amit tanulnak, azt szeretnék megmutatni, hiszen egy zenésznek, bár még ha a pályája elején van, akkor is nagyon fontos, hogy megmutassa az eddig elsajátított tudást, és hogy bemutassa a közönség és a szülők előtt. Ennek lehetünk most tanúi, hogy ezt bemutatják. Ez nagyon fontos nekik, hiszen a visszajelzésekből tudják azt, hogy valóban szép-e, jó-e az, amit ők elsajátítottak” - mondta Boros Géza, az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Az esemény egyébként egy vizsga is a diákoknak, amivel lezárják a mögöttük álló fél évet. Tizenkét gyerek előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Ezek között felcsendültek klasszikus darabok, gyerekdalok és világslágerek is. Az egyes művek kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell venni, hogy az működőképes legyen.

„Minden gyermeknek a beiskolázása alapján, attól függően, hogy melyik évfolyamba jár, van egy követelmény szint, és ahhoz mérten adom nekik az iskolai anyagrészeket. Bevallom férfiasan, hogy a szabadon választottaknál nagyon fontos a személyiség. Érezzük azt egymáson, a tanítvány és a tanár, hogy kinek mi az, ami testhez áll, mi az, amivel telibe találok” - emelte ki Maczó Henrik, az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola gitártanára.

A hallgatókat motiválja a családtagok jelenléte. Szerették volna megmutatni, mit tanultak eddig, így nagyon izgultak a színpadra lépés előtt. Girászin Jonatán például már óvodás kora óta játszik ezen a hangszeren. Őt családja motiválta a zenetanulásra.

„A nagybátyám is gitározott és gitározik. Ő most Nyíregyházán van” - nyilatkozta Girászin Jonatán, az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanulója.

A koncerteket mindenki figyelmesen hallgatta. Volt olyan tanuló, aki többször is színpadra lépett. A kisebbeket tanáruk segítette kíséretével, a nagyobbakkal azonban már duettet is játszott.