Kártékony tolvajok
Rendőrség
2022. jan. 19.

Kártékony tolvajok

Komoly gondot jelent térségünkben a falopás. Sokan nemcsak saját részre, hanem eladásra tulajdonítják el a tüzelőt. Ha a hatóságok rajta kapják az elkövetőket, komoly bírságra számíthatnak.

Sajnos visszatérő problémának számít térségünkben az illegális falopás. A szakember arról tájékoztatott, hogy jellemezően nem csak saját részre tulajdonítják el a tüzelőt. A faanyag sokszor orgazdákhoz kerül, úgy értékesítik a vevőknek. A tettesek kettős kárt okoznak, hiszen egyfelől nem tud az erdészet jelentősebb mennyiségű anyagot kitermelni az érintett területekről, másrészt pedig több erőforrást kell az erdőállományok karbantartására fordítani.

„Éves szinten Ózd és térsége az egyik, ha nem a legproblémásabb térségünk ilyen szempontból. Például Hétes-telep környékén van egy akácos felújításunk, amit minden évben megdézsmálnak. Azon az erdőn például nagyon jól látszik, hogy ezek az erdők nem tudnak megöregedni, nem tudnak növedéket produkálni. Sok esetben mintha újraerdősítenénk a területet, az utolsó rügyig kiszedik a faanyagot” - mondta Bognár Bence, az Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének vezetője.

A szakember kiemelte, hogy könnyen megbizonyosodhatunk arról, hogy az általunk vásárolt faáru hivatalos forrásból van-e. Ezt a Nébih Faanyagterméklánc-felügyelete ellenőrzi. A kereskedőnek a regisztrált EUTR számát minden esetben fel kell tüntetnie a szállítójegyeken. Emellett az űrmértékkel is szoktak ügyeskedni, hiszen az erdei köbméter 1,75x1x1 métert jelent, de vannak, akik az 1x1x1 méteres köbméterben számítják a tüzelőt, amivel átverhetik az óvatlan vevőt. A rendőrség is az illegális fakitermelés visszaszorításáért dolgozik.

„A falopások visszaszorítása érdekében kollégáim a társszervekkel rendszeresen hajtanak végre akciókat. Ennek keretében lovakkal, terepjárókkal az erdészekkel, polgárőrökkel kimennek a kritikus területekre, ahol a falopások nagyon elszaporodtak. Itt minden esetben a járművek nyomai után eredve az erdőben próbálják meg tetten érni a tolvajokat” - emelte ki Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Ha tetten érik az elkövetőket az általuk használt eszközöket és gépjárműveket az eltulajdonított fával együtt lefoglalják. A tolvajt szabálysértési őrizetbe is vehetik. Amennyiben erdőben fakivágás módszerével követte el a cselekményt értékhatártól függetlenül, akár három év szabadságvesztésre is ítélhető a tettes.