Erős közösségek
Hírek
2022. jan. 20.

Erős közösségek

Civil szervezeteket érintő információs és tanácsadó rendezvényt tartottak városunkban. Ennek egyik fő témája a Falusi Civil Alap idei pályázati felhívásai voltak.

A civil közösségeket érintő aktuális pályázatok álltak a középpontjában annak a rendezvénynek, amelyet az Inkubátor Ház kis előadó termében tartottak. A megjelentek az információs és tanácsadó programon elsősorban a Falusi Civil Alap 2022. évi pályázatairól, továbbá a civil szervezetek működését érintő szabályokról is hallhattak.

„A civilség az egyik legfontosabb intézménye ennek az országnak és a demokráciának is. A társadalom szerkezetét a klasszikusok mindig háromfelé osztják. Egyik része az önkormányzatiság, egyik része a gazdaság, egyik része a civilség. A civilség tulajdonképpen az élő lelkiismerete az országnak, hiszen olyan közösségek, amelyek vallás, hit, sport, vagy egyéb érdeklődés mentén szövődnek, ezek erős közösségek” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A Falusi Civil Alap ez évi felhívásai a Magyar Falu Program „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című alprogramjának keretén belül jelentek meg. Ezekre ötezer fő alatti települések pályázhatnak. Az eseményen az 1995-től működő Sajómentiekért Alapítvány is képviseltette magát. A szervezet már több sikeres pályázatot is maga mögött tudhat.

„Sikerült már egy Leader-es pályázatot megnyernünk ezelőtt két évvel a Sajóvelezdi Káposztafesztiválra. Már hármat szerveztünk. Az egyiket a Leader-es támogatással. Tavaly pedig ismét nyertünk egy pályázatot, a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázatával. Próbálkozunk, többet is beadtunk és végül is az egyik sikerült. Kis vidéki alapítvány vagyunk, de nagy célokkal és szeretnénk minél több támogatást megnyerni” - nyilatkozta Takács Józsefné, a Sajómentiekért Alapítvány elnöke.

A pályázatok célja a civil közösségi tevékenységek, továbbá az azok végzéséhez szükséges feltételek támogatása. Idén, mint ahogyan tavaly is, négy kategória közül választhatnak azok a szervezetek, akik élni akarnak ezzel a lehetőséggel. A tevékenységek közt az ingatlanberuházás és felújítás, a gépjármű- és eszközbeszerzés, továbbá a programszervezés kapott helyet. Az első kettőnél legfeljebb 7-7 millió forint, míg utóbbiaknál 2-2 millió forint az igényelhető támogatási összeg. A rendezvény meghívott vendége, az ERKE Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője volt. Pozitívum, hogy idén már nem csak a falvakban működő szervezetek részére állnak rendelkezésre ezek a források.

„Az a jó hírünk van, hogy tavaly még bizonytalan volt, de most már biztos, hogy lesz városi civil alapos pályázat. Tehát nemcsak az ötezer fő alatti településeken működő szervezetek kapnak így egy extra támogatást, hanem például az ózdi szervezetek is tudnak majd pályázni. Ennek a pontos megjelenési dátuma az valószínűleg január vége, vagy február eleje. Én a január végét tartom valószínűnek” - emelte ki Palik Zoltán, az ERKE Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője.

Az elmúlt három évben látványosan bővült a civil támogatási lehetőségek köre. A Nemzeti Együttműködési Alap három éve ugyanis a Falusi Civil Alappal, tavaly pedig a Városi Civil Alappal is kiegészült. Így együttesen mintegy húszmilliárd forint támogatási összeget tesznek ki. Érdemes tehát pályázni, a benyújtására február 11-éig van mód.