Jól működik
Oktatás
2022. jan. 21.

Jól működik

Zökkenőmentesen zajlanak a mindennapok az Ózdi Városi Óvodákban. A koronavírusos megbetegedés miatti pedagógushiányt átszervezésekkel eddig sikerült megoldaniuk.

2021 szeptemberében vonták össze a város összes óvodáját, így tizenkét intézmény egyesült. Azóta ez az egység az Ózdi Városi Óvodák néven folytatja tevékenységét. A vezető úgy gondolja, hogy jó úton haladnak, hiszen közös cél vezérli a pedagógusokat. A koronavírus járvány miatt számos új intézkedést kellett bevezetniük. Így például a szülők a mai napig csak maszkban, kézfertőtlenítő használatát követően léphetik át az épületek ajtaját, és az öltözőkben is csak kisebb létszámban lehetnek egyszerre jelen. A létesítményben is előfordulnak megbetegedések, de a mindennapjaikat nem veszélyezteti az ebből fakadó pedagógushiány, így nagy nehézséggel eddig nem kellett szembenézniük. A helyettesítéseket igyekeznek átszervezéssel megoldani. Szerencsére az apróságok óvodába járási kedve nem csökkent ebben a nehéz időszakban sem.

„Nagy változások nincsenek, hiszen mindenki megőrizhette azt a hagyományos rendszert, amit felépített. Illetve a pedagógiai programban is vannak helyi sajátosságok. Más-más, például saját programmal működnek. Ezek a kiemelkedő programelemek megmaradtak. Ami benne egységes lett, azok a közös célok, az elérendő feladatok és az egységes elvek mentén dolgozás. Mindenképpen azt szeretnénk, hogyha az intézményen belül hatékony pedagógiai program működne, ami szolgálja a gyerekek sikeres iskolakezdését, emellett pedig az a cél, hogy a mindennapokban nagyon jól érezzék magukat a gyerekek” - emelte ki Juhász Tamásné, az Ózdi Városi Óvodák intézményvezetője.

Próbálnak visszatérni a régi kerékvágásba, ennek ellenére még a járványügyi intézkedéseket mindenféleképpen be kell tartaniuk. Azonban ezek az elvárások már beépültek a mindennapjaik közé. Jelenleg még külsős embereket nem tudnak beengedni, akik foglalkozásokat tarthatnak az intézményben. Az ilyen jellegű feladatokat csak a pedagógiai szakszolgálat munkatársai végezhetik. Hetente egy alkalommal hitoktató foglalkozást és gyógytornát tartanak a létesítményekben. Utóbbit hétfői napokon rendszeresítik. Ezekre az órákra azoknak a gyerekeknek kell járniuk, akiknek a háziorvosuk javasolta azt.

„Intézményünkbe jelenleg 140 gyermek jár. Egy csoportunk, a Katica be van zárva covidos megbetegedés miatt. Azt tudom mondani, hogy a januári hónap nagyon szépen indult. Húsz feletti létszámmal indultak el a csoportok. Most az elmúlt napokban csökkent a létszám felső-légúti megbetegedés és a hányós-hasmenős vírus miatt több gyermek is hiányzik az óvodákból” - mondta Répási Judit, az Ózdi Városi Óvodák tagóvoda-vezetője.

Január tizennyolcadikáig jelezhették az illetékesek felé a szülők azt a kérelmüket, hogy egy évvel tovább maradjanak gyermekeik az óvodában. Ezzel kapcsolatban a helyiek még pontos információval nem rendelkeznek, hiszen az adatok összesítése folyamatban van. Nyártól új pedagógusokat is alkalmaznának, ehhez kapcsolódóan kiírnak majd hamarosan egy pályázatot. A farsangot megtartják, de zárt körben, a szülők nem lehetnek majd jelen, azonban számos programmal készülnek az apróságoknak. Összegzésként elmondható, hogy olyan rendkívüli helyzet még nem állt elő az intézményben, amit ne tudtak volna megoldani a dolgozók.