Letöltendő börtön
Hírek
2022. jan. 26.

Letöltendő börtön

Két év hat hónap szabadságvesztésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság azt az ózdi férfit, aki hosszú időn át fenyegette, bántalmazta, esetenként bezárta élettársát.

Tegnap délután zárult le a bizonyítási eljárás, valamint ítélethirdetés is történt az Ózdi Járásbíróság ötös tárgyalótermében annak a férfinek az ügyében, aki még 2018. januárjában féltékenység miatt támadt élettársára. A bírósági feljegyzés szerint ököllel többször arcon vágta, rugdosta, a fejét pedig a radiátorhoz ütötte. Egy hónappal később a vádlott ismét a nő hűségét vitatta, ez alkalommal is megverte, majd ezt követően mindennapossá vált a sértett bántalmazása. A nő orvoshoz nem fordulhatott, csak a vádlott kíséretében hagyhatta el házukat, amikor pedig nem volt otthon, a szomszédban lakó családtagjaira bízta a sértettet, akinek egy ilyen alkalommal sikerült elszöknie a lakásból. Az ügyben az elmúlt évek alatt számos tanút hallgattak ki. Váratlan fordulat volt az események sorában, hogy az idő múlásával a nő a bíróságon tett korábbi vallomásaiban már megkísérelte szépíteni párja tetteit, az ügyész szavaival élve menteni próbálta őt, de az már nem sokat nyomott a latba. Hiszen a bizonyítékok a feljelentések, látleletek, a gyámhatóság által készített elemzések mind az ellenkezőjét támasztották alá, vagyis többszöri bántalmazásnak volt áldozata. A nő anyaotthonba is költözött, ahol huzamosabb ideig tartózkodott gyermekeivel. Az egyik alkalommal az asszony az ózdi tűzoltóság épületébe szalad be segítségért, ám erre az esetre a tárgyalóteremben már nem emlékezett.

A bizonyítékokat mérlegelve az ügyész álláspontja szerint a vádlott bűnös személyi szabadság megsértésével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében. Véleménye szerint csak a törvény szigora az, ami célra vezethet.

„Súlyosító körülmény viszont, hogy a vádlott büntetett előéletű, visszaeső bűnismétlő, hosszú a terhére rótt bűnelkövetési időszak. A bántalmazások alatti idő legalább egy részében pedig terhes volt a sértett. Ez álláspontom szerint igencsak lényeges súlyosító körülmény” - emelte ki dr. Ligeti Márk, ügyész.

Az ítélethozatal során figyelembe vettek több enyhítő körülményt is, mint például az idő múlását 2018-tól, valamint a sértettei megbocsátást, de egyéb más szempontokat is.

„Bűnös kapcsolati erőszak bűntettében, ezért a bíróság mint visszaesőt kettő év hat hónap szabadságvesztésre és mellékbüntetésül három év közügyektől eltiltásra ítéli. A szabadságvesztést börtönben kell végrehajtani. A szabadságvesztésből a vádlott a büntetés háromnegyed rész letöltését követően bocsátható leghamarabb feltételes szabadságra. Kötelezi a bíróság a vádlottat, hogy fizessen meg 125.230 forint bűnügyi költséget az állam javára” - mondta Vargáné dr. Lászlóffy Eszter, bíró.

Az ítélethirdetést követően hosszú indoklás következett. Végül a bíróság enyhítő tényállásként értékelte, hogy a sértett megbocsátott a férfinak és családi kapcsolatukat rendezték. Súlyosító körülmény volt azonban a cselekmény elhúzódó jellege, illetve az, hogy a vádlott kiskorú jelenlétében, esetenként eszközt is használva bántalmazta élettársát, akinek várandós állapotáról tudott. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, míg a vádlott és védője három munkanapot fenntartott a fellebbezés előterjesztésére.