Biztonságos korcsolyázás
Város
2022. jan. 27.

Biztonságos korcsolyázás

Csak a kijelölt helyeken lépjünk a jégre. A téli időszakban sokan előveszik korcsolyájukat, hogy aktívan kapcsolódjanak ki. Fontos azonban, hogy csak olyan helyen tegyük ezt, ahol ez engedélyezett.

A hideg idő beköszöntével, még azok is kedvet kapnak kimenni a friss levegőre korcsolyázni, akik nem a téli sportok szerelmesei. Városunkban legtöbben ilyenkor felkeresik az Ózdi Horgásztavat, hogy itt adózzanak szenvedélyüknek. Sokan azonban olyan befagyott szabad vizekre merészkednek, amelyek nem biztonságosak, így komoly balesetveszélyt kockáztatnak. Ilyen az Arlóban, vagy a Hangonyon található tó.

„Nálunk nincs állandó személyzet. Nem tudjuk biztosítani az elsősegélyt, a melegedőt. A tó jege elég vastag a legtöbb helyen, de be vannak téve vízforgató-szivattyúk, azok több száz méteren vékonyítják a jeget. A tóba beesett növények gázokat termelnek, így azok is vékonyítják. Nem fogják tudni észrevenni, hogy 5 centi vagy 25 centi a jég. Ha beszakad, senki nem fogja megtalálni, nem lesz, aki segítsen neki. Aki korcsolyázni akar az menjen a Horgásztóra Ózdon, saját felelősségre ott is persze, de ott legalább van körülötte valaki. Itt nálunk 5-10 ember kijön, nem tudunk rájuk nézni” - hangsúlyozta Tóth Beatrix, a Hangonyi-tó tógazdája.

Szűkebb környezetünkben az egyetlen korcsolyázásra alkalmas és erre kijelölt hely az Ózdi Horgásztó. A szakemberek időjárástól függetlenül folyamatosan ellenőrzik a jég vastagságát. Ennek ellenére mindenki csak saját felelősségére merészkedhet rá. Az elmúlt években több fejlesztésen is átesett a környék, így akár sötétedés után is használhatják sportolásra a tavat.

„Látszik, hogy igencsak hideg idő van mostanában. Hajnalonként elég komoly fagyok vannak. Itt a tavon jelenleg 25 centiméter vastagságú a jég, ezt kétnaponta szoktuk méregetni. Egy BM irányelv szerint 15 centiméter felett már használható. Itt saját felelősségre korcsolyázhat mindenki, mert őrséget nem tudunk biztosítani. Este fél 9-ig van itt ez a három reflektor, ami világítja azt a területet, tehát azt javasoljuk, hogy ott korcsolyázzanak sötétedés után” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

Az elmúlt évek alatt pontosan itt az Ózdi Horgásztónál fordult elő az az eset, amikor három iskolás fiatal alatt beszakadt a jég és a hideg vízbe estek. Ez a példa is jól mutatja, mennyire fontos megbizonyosodni arról, hogy a felület kellő szilárdságú. A jégen tartózkodás szabályait a baj bekövetkezésének megelőzése érdekében a hatóság folyamatosan ellenőrzi. Az előírások megszegése esetén a rendőrség, a közterület-felügyelet és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője 5000-től 50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, amely során akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is megállapíthatnak.