Közös érdekünk
Város
2022. jan. 28.

Közös érdekünk

Számos elhanyagolt zártkerti ingatlant hoztak rendbe az ÓVI dolgozói, amelyek tavaly óta kerültek önkormányzati tulajdonba. Ezek megvétele, bérlése iránt folyamatos az érdeklődés.

Az elhanyagolt állapotú zártkerti ingatlanok is szóba kerültek a tegnapi testületi ülésen. A témával kapcsolatban pedig több kérdés is felmerült, amelyek részben ezek önkormányzati tulajdonba vételére, rendbetételére és további hasznosítására irányultak. A felvetésekre elsőként Molnár Gábor, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatója, majd Janiczak Dávid polgármester reagált.

„Régen rengeteg zártkerti ingatlant gondoztak, folyamatosan kijártak a tulajdonosok, vagy a bérlők. Ezeket rendbe tartották, közösségi életet éltek ott. Sajnos az idő változásával ezek most már jóval kevesebb számban történnek meg. Viszont azért az önkormányzatnak mégiscsak van abban felelőssége, hogy rendet tartson a környezetében” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A zártkerti ingatlanok tulajdonosai, bérlői régóta tapasztalják, hogy egyre nő azon hétvégi házak, nyaralók száma, ahová szinte egyáltalán nem járnak ki, nem gondozzák. Idővel ezek egyre rosszabb állapotba kerültek, ez pedig kihat azokra, akik folyamatosan gondozzák ingatlanjaikat, illetve annak környezetét. A probléma megoldása érdekében többen is az önkormányzathoz fordultak, hiszen ez nemcsak a látvány miatt zavaró, hanem azért is, mert az elgazosodott, hosszú ideje nem látogatott zártkerti ingatlanok vonzzák az illetéktelen személyeket.

„A rendészek több alkalommal is jártak kint a területen, hiszen az elhagyott, lelakott ingatlanokba beköltöztek többen és probléma volt, hogy leszedték a gyümölcsöt, kiásták az ott termelt zöldségfélét. Azt hiszem, ennek az a módja, hogy ezeket megszüntesse az önkormányzat, és valóban olyan emberek vegyék át ezeket a területeket, akik valóban művelik, hasznosítani tudják” - hangsúlyozta Kellóné Mezőtúri Márta, területi képviselő.

Az önkormányzati tulajdonba került, elhanyagolt állapotú zártkerti ingatlanok területét az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai teszik rendbe. Így adott esetben fát vágnak, gazt irtanak és minden olyan feladatot ellátnak, ami ahhoz kell, hogy rendezett környezet fogadja a leendő tulajdonost, vagy bérlőt. Ez persze nemcsak ez utóbbiaknak előnyös, hanem azoknak is, akiknek a közelben hétvégi házuk, nyaralójuk van. Az ÓVI munkatársai jelenleg a Bolyki temetőn túl és egyéb területeken is tevékenykednek.
 
„Jelenleg három zártkertet tisztítanak a kollégáim itt a Bíben-völgyben. Mind önkormányzati tulajdon, és az Ózdi Városüzemeltető Intézmény kezelésében lévő zártkertekről beszélünk. Tulajdonképpen a zártkert megtisztítása folyik az aljnövényzettől” - emelte ki Csernus Noémi, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ágazatvezetője.

Ebben az évben már hét zártkerti ingatlant hoztak rendbe az ÓVI dolgozói. Tavaly óta pedig mintegy huszonöt ilyen terület önkormányzati tulajdonba vétele van folyamatban. Szerencsére elmondható az is, hogy ezek megvásárlása, vagy bérlése iránt folyamatos az érdeklődés.