Demonstrációt szerveztek
Oktatás
2022. jan. 31.

Demonstrációt szerveztek

Figyelmeztető sztrájkot tartottak ma a pedagógus szakszervezetek. A követelések közt a bérek és a kötelező óraszámok is szerepeltek. Ehhez megyénkben mintegy kilencszázan csatlakoztak.

Bérek, óraszám, oltás. Ezek a témák is szerepeltek azon a követelési listán, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete fogalmazott meg. A PSZ és a PDSZ által szervezett figyelmeztető sztrájkhoz országosan mintegy húszezren csatlakoztak. Szerkesztőségünk utánajárt annak, hogy ebben Ózdon hányan vettek részt. Biztos számadatokat azonban nem tudtunk meg, ezért a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökéhez fordultunk, aki a megyére vonatkozó adatokról számolt be nekünk. Az elmondottak alapján mintegy kilencszáz fő, vagyis tíz százalék érintett.

„Ha megnézzük, hogy ez arányaiban mit jelent. Legjobb tudomásom szerint nagyjából tízezer pedagógus dolgozik a megyében. Ebből a tízezerből azonnal leveszek vagy 1500 főt, akik a szakképzésben vannak. Nyugodtan levehetjük az egyházi intézményeket is, mert azok ugye megint egy másik fenntartóhoz tartoznak. Bár ennek ellenére néhány egyházi intézményben is sztrájkoltak kollégák. Levehetjük az alapítványi óvodákat, iskolákat. Tehát azt mondhatom, ha mindezeket a számokat én leveszem abból az össz tízezerből, ahány pedagógus a megyében van, akkor azt mondhatjuk, hogy durván 10 %-os volt a sztrájkban való részvétel” - mondta Molnár Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke.

A demonstrációt meghirdető szervezet hivatalos közösségi oldalára az intézmények folyamatosan töltötték fel a fotókat, amelyben a dolgozók kockás ingben láthatók. Ez a viselet 2016-ban vált a pedagógus-megmozdulások jelképévé. A figyelmeztető sztrájkban egyébként óvodapedagógusok, általános iskolában, középiskolában dolgozó kollégák és pedagógiai asszisztensek is részt vettek, és ahhoz az egyéb munkakörben dolgozó kollégák is csatlakoztak. A szakszervezet öt pontban tárgyalt a kormány kijelölt illetékesével. Ezek egyik legkiemeltebb része a bérek kérdése.

„A pedagógus társadalomnak volt egy ígérvénye ettől a kormánytól, miszerint a mindenkori minimálbér szorzata lesz majd a pedagógusok bére. Ez 2013-ban, mikor a pedagógus életpálya modellt bevezették, akkor ez így is volt, és ezt még a 2014 januárjában meg is kaptuk. Aztán 2014-ben egy „salátatörvénybe” belerejtve hoztak egy olyan intézkedést, hogy a 2014-es minimálbér, ami akkor 101.500 forint volt, azt bebetonozzák, és ezt, mint úgynevezett „vetítési alapot” fogják kezelni” - tette hozzá Molnár Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke.

A követelések listáján a kötelező óraszám is szerepel, ami jelenleg heti 22-26 óra. A szakszervezetek ennek 22 órára, míg a pedagógiai asszisztensek heti 40 órájának 35-re való lecsökkentését kérik a kormánytól. A negyedik pont a nem pedagógus munkakörben tevékenykedők bérét érinti. Végül kérik a koronavírus elleni kötelező védőoltás visszavonását. Amennyiben a kormány továbbra sem hajlandó érdemben foglalkozni a kialakult válsággal, március 16-án határozatlan idejű munkabeszüntetés várható. A pedagógus sztrájk mellett számos szervezet fejezte ki szolidaritását, a Magyar Szakszervezetek Szövetsége pedig ma délután két órakor autós felvonulást is szervezett Budapesten.