Szélvihar pusztított
Hírek
2022. jan. 31.

Szélvihar pusztított

Ózdon nem történt nagyobb káreset a hétvégén a Malik nevezetű viharciklon miatt. Megyénkben 90 km/órás széllökést mértek azonban volt, ahol a 127 km/órás sebességet is meghaladta.

Vasárnap, akik akár csak egy kisebb sétára indultak el otthonaikból, érezhették, hogy igen viharos volt a légmozgás. Az ilyen erős szél faágakat törhet le, illetve megbonthatja az épületek tetejét is. Ez leginkább a fővárosban volt jellemző. Fontos ilyenkor, hogy a ház környékéről összegyűjtsük és fedett helyre vigyük azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat bennük. Városunkban a heves időjárásból adódó káreset miatt nem kellett vonulniuk a tűzoltóság munkatársainak.

„A hétvége nem telt eseménytelenül az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság életében. Kollégáim több mint tizenöt káresethez vonultak a hétvégén. Ezek közül mindössze egy volt, ami a viharos időjárással összefüggésbe hozható. Ez Putnokon egy középiskolának a tetejét érintette. Szerencsére ott csak minimális kár történt, illetve személyi sérülés nem keletkezett az esetben. Az összes többi jellemzően épített környezetben, vagy vegetációban bekeletkezett tűzesetek voltak” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Vasárnap több megyére is másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az erős széllökések miatt. A tegnapi időjárásért a Malik nevű viharciklon volt a felelős. Megyénkben 90 km/órás széllökést mértek, de helyenként a 127 km/órás sebességet is meghaladta.

„A mai napon, illetve a hét további részében is időjárási frontok vonulnak majd át Magyarország fölött. Általában északnyugat felől érkeznek majd. Több hullámban, jellemzően kisebb mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani. Így lesz ez ma és holnap napközben is. Egy melegfront és egy hidegfront is érkezik majd az ország fölé” - mondta Mesterházy András, az OMSZ meteorológusa.

A Katasztrófavédelem azt kéri, ha bárki elszakadt vezetékkel, veszélyes helyzettel találkozik, ami a hétvégi időjárásból adódhatott, hívja a 112-es segélyhívó számot. A következő napokban azonban ilyen jellegű szélviharra már nem kell számítanunk. Ugyanakkor borult lesz az ég, megyénkben akár havas eső is eshet. A hét további napjaiban még havazás is előfordulhat.