Szemléletformálás és cselekvés
Hírek
2022. febr. 2.

Szemléletformálás és cselekvés

A Szurkolók az Állatokért csapata látogatott Ózdra. A szervezet képviselői ma egy óvodába is ellátogattak és több problémás területet is bejártak.

A négylábúaknak a szereteten felül sok más egyébre is szüksége van. Így biztonságos és védett területre, kutyaházra, táplálékra, friss vízre és mozgásra is. Sajnos azonban a valóságban számtalan esetben ezen alapvető feltételek töredéke sem biztosított. Sok portán láthatunk ugyanis láncra vert, csontsoványra fogyott és gyakran riadt tekintetű négylábút. A helyzet javítása érdekében számos szervezet emelte már fel a szavát és tett lépéseket az áldatlan állapotok megszüntetéséért. Így a Szurkolók az Állatokért csapata is, amelynek képviselői ma városunkba látogattak. Első útjuk a csépányi tagóvodába vezetett, ahol a kicsiknek játékos foglalkozást tartottak Molli, a terápiás kutya segítségével.

„Elindult most egy folyamat. Már azzal elindult a folyamat, hogy a költségvetésben sikerült 4 millió forintot elkülöníteni arra, hogy az ebtelepet bővítsük. Valószínűleg 15 kennel fog ebből az összegből kijönni. Remélem, hogy több. Aztán egy állatvédelmi keretet is, 1 millió forintot különítettünk el erre. Kidolgoztam egy programot. Polgármester úrnak elküldtem, amellyel az ivartalanítást fogjuk megkezdeni a városban” - emelte ki Fidrus Péter, polgármesteri referens.

A gyerekek aktívan vettek részt a foglalkozáson és válaszoltak a feltett kérdésekre, amelyek részben a kutyák megfelelő táplálására és a velük való gondos bánásmódra irányultak. Ám a kicsik jutalomfalatokat is adhattak Mollinak, aki lelkesen nyújtotta mancsát az apró finomságokért. A szervezet számos alkalommal tartott már ilyen programokat, de a kutyaviadalok ellen is igyekeznek fellépni. Korábban is ez hozta ide őket, hiszen nemrégiben Somsályon és Sajóvárkonyon is történtek ilyen esetek.

„Azt szeretnénk megértetni az emberekkel, illetve Péter által, továbbá a szervezetek által, akikkel felvettük a kapcsolatot, hogy ezek az emberek vagy legyenek eltiltva az állattartástól, vagy ha ilyen állatokat tartanak, akkor viszont tényleg legyenek ezek az állatok lekontrollálva, hogy hogy bánnak velük. Ne lehessen kutyákat jobbra-balra eladni, jelentsék be az ebtartókat. Ezekben a dolgokban próbálunk segíteni. Holnap pedig lesz egy fórum beszélgetésünk, ahová azokat várjuk, akiknek problémáik vannak” - mondta Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért Nonprofit Kft. alapítója.

Az állatok és a velük való helyes bánásmód egyéb alkalmakkor is megjelenik az óvoda mindennapjaiban. Így a témával többek között gyermeknapon és az állatok világnapján is foglalkoznak. A mai alkalomra kutyatápot is gyűjtöttek, amelyek mellé meleg takaró is került. Ám más meglepetéssel is várták a vendégeket.
 
„Mi is készültünk ajándékkal a mai nap folyamán. Egy albumot készítettünk a gyerekekkel. Tulajdonképpen a gyerekeket is az állatok segítésére, megmentésére ösztönözzük. Kértük a szülőket, hogy egy kis ajándékot a kutya menhely számára hozzanak. Így összegyűlt egy kis ajándékcsomag” - nyilatkozta Holló Ferencné, az Ózdi Városi Óvodák Csépányi Tagóvodájának tagintézmény-vezetője.

Az albumban olyan kutyák képe látható, amelyeknek a gyerekek és az itt dolgozók nyújtottak segítséget. Persze az óvodások sem távoztak üres kézzel, hiszen a Szurkolók az Állatokért csapatával együttműködő szervezetnek köszönhetően édességeket vehettek át.

„Ricsiék szervezetével immár harmadik éve dolgozunk együtt. Az ország bármely pontjára velük szoktunk tartani iskolákba, óvodákba. Próbálunk a gyerekeknek egy kis meglepetést adni, a felelős állattartás foglalkozás végén egy kis ajándék süteménnyel díjazni a figyelmességüket” - hangsúlyozta Horváth Tibor, a Teletál Ételfutár promótere.

A csapat ezt követően Somsály azon területeit járta be, ahol információik szerint kutyaviadalokat tartottak. Egy portára is betértek, ahol távolról sem megfelelő körülmények között élnek az állatok. A szervezet tagjai felvilágosítást adtak a jelenlegi szabályozásokról, és több fontos dologra is felhívták a kutyatulajdonosok figyelmét. Egy fiatal négylábút pedig magukkal vittek, hogy megfelelő gazdát találjanak neki. A szurkolók csapata még több helyre is ellátogatott városunkban. Holnap délután öt órától pedig egy beszámolóra és eszmecserére invitálják az érdeklődőket, amelyet az Olvasó Mizerák István termében tartanak majd.