Emelkedő árak
Hírek
2022. febr. 4.

Emelkedő árak

A mai naptól tovább drágultak az üzemanyagok. A hatósági ár miatt továbbra is 480 forintért tankolhatunk. A döntés február 15-ig szól, ám az ózdiak szerint meg kell hosszabbítani az intézkedést.

Még 2021 novemberében döntött arról a kormány, hogy a világpiaci helyzetre reagálva maximalizálja a 95-ös benzin és a gázolaj árát. Ennek értelmében a kutakon egységesen 480 forintért tankolhatjuk az említett üzemanyagokat. Az élet ugyanakkor azóta sem állt meg, így a nyersanyag árváltozásának hatására folyamatos ingadozás volt tapasztalható. Ma például a benzin 3 forinttal, míg a dízel 5 forinttal drágult. Az ózdiakat arról kérdeztük, hogy szerintük meg kell-e tartani a hatósági árat.

„Mindenképp folytatni kell. Lejjebb kell vinni az árakat, mert nagyon drága így a benzin. Már nem győzzük” - mondta Bari József.

„Folytatni kell mindenképpen. A benzin összára szerintem 150 forintba sincs. Akkor hol van az útadó meg az egyebek, az utak pedig nagyon rosszak. Tehát mindenképp érdemes folytatni. Én nem vagyok elragadtatva ezektől a magas áraktól. A benzinnel pedig főleg, amikor mindenkinek autója van. Én például nem tudok kocsi nélkül közlekedni, így nekem mindenképpen kell. Érdemes volna folytatni az árstoppot” - hangsúlyozta Kőmíves István.

Érdekes adat, hogy az ársapka nélkül most a 95-öst 513 forintért, míg a gázolajat 530 forintért tankolhatnánk. Egyébként ezzel a lépéssel a benzinkutak az utóbbit már drágábban veszik, mint amennyiért árulhatják. A jelenlegi benzinár 23,7 százalékkal, a dízelár pedig 20 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanekkor.

A GKI Gazdaságelemző Zrt. előrejelzései alapján idén év végére akár a 700 forintos literenkénti árat is elérheti a benzin. Ennek oka pedig a világpiaci folyamatokban keresendő, ugyanis a nyersolaj hordónkénti ára is meredeken emelkedik. A benzinkutakon az árstop egyébként február 15-ig érvényes. Ha a kormány úgy dönt, hogy folytatja az árbefagyasztást, a kutak akár egész évben veszteségesen üzemelhetnek. Ha pedig úgy határoznak, hogy beszüntetik a hatósági árat, akkor az autósok átmenet nélkül a korábbiakhoz képest csillagászati árakkal találhatják szembe magukat.

A benzinár 2021. október végén érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 509 forintba került. A gázolaj litere szintén 2021. október végén volt a legdrágább, átlagosan 519 forintért adták. Az elmúlt időszakban 2020. május elején volt a legolcsóbb a benzin, litere 277 forintba került, a gázolaj ár mélypontja, a 295 forintos árral 2016. január közepén volt tapasztalható.