Tizenegy dobogós
Sport
2022. febr. 8.

Tizenegy dobogós

Szép eredményt értek el az általános és középiskolás úszók a diákolimpia megyei döntőjén. A két első helyezett továbbjutott az országos fináléba, amire már most elkezdtek készülni.

Több ózdi fiatal is megmérettette magát az úszás diákolimpia megyei döntőjén Miskolcon. Itt azok jelenhettek meg, akik a körzeti fordulóban továbbjutottak. Ezekről a megmérettetésekről tudni kell, hogy az általános, illetve középiskolás gyerekek ilyenkor nem az egyesületek színeiben, hanem saját intézményük neve alatt állnak rajthoz. A helyi iskoláknak összesen két aranyérmet, négy ezüstérmet és öt bronzérmet sikerült összeszedniük. Az Ózdi Úszó Klub számára nagy öröm, hogy a tizenegy érem mindegyikét olyan gyerek nyerte el, aki hozzájuk jár oktatásra. Elégedetten látják a felkészülés eredményét.

„A legfontosabb az, hogy céltudatosan készülnek fel a gyerekek a megmérettetésre. Ők ezt már előre tudják, mi is mindig jelezzük nekik, hogy mikor van az aktuális versenynek az időpontja, azt is tudják, hogy milyen versenyszámokból indulnak, illetve azt hogy milyen távokon versenyeznek. Ennek köszönhetően célirányosan tudnak felkészülni az aktuális versenyre” - emelte ki Ádám Alexander, testnevelő tanár, úszásoktató.

Az egyesület legfőbb elve az élményközpontú úszásoktatás. Kiskortól próbálják úgy nevelni a gyerekeket, megmutatni nekik a mozgásokat, hogy megszeressék az adott tevékenységet és hosszú időre elköteleződjenek a sportág mellett. Konyha Kristóf már hét éve úszik, most pedig két versenyszámban indult. Hátúszásban és gyorsúszásban is száz méteren. Most is úgy állt a rajthoz, hogy mindenképpen helyezést szeretne elérni. Főként a hátúszásra fektetett nagy hangsúlyt, mert elmondása szerint ez a védjegye.

„A verseny előtt igazából nagyon feszült érzés van rajtad, mert nem tudod, hogy hogy fog alakulni, vagy hogy mi jön közbe. Az úszás közben jó érzés tölt el. Amikor odaállsz a rajtkőhöz már nagyon nagy benned az adrenalin, de amikor beugrassz a vízbe, akkor már igazából minden elmúlik, és utána már semmilyen érzés nem fog el, csak úszol tovább és hajtod” - mondta Konyha Kristóf, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

A két első helyezést elérő fiú a Bolyky Tamás Általános Iskolát képviseli. Ők továbbjutottak az országos diákolimpiai döntőbe, amit Debrecenben rendeznek meg március végén. Galambosi Bálint a megyei versenyen szép eredményeket ért el, de legközelebb még jobb szeretne lenni, így már most elkezdett felkészülni.

„Első lettem gyorsban és még hátban indultam, abból csak harmadik lettem. Szerintem ez is jó. Próbáltam az edzéseken minél gyorsabban és keményebben edzeni, hogy majd a versenyeken jobban tudjak teljesíteni” - nyilatkozta Galambosi Bálint, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

Az egyesület a gyerekektől és a szülőktől is pozitív visszajelzéseket kap. Ez fontos számukra, hiszen ebből tudják, hogy jó, amit csinálnak és szükség van a munkájukra. A fiatalokkal egyébként már most elkezdtek készülni a következő versenyekre, de legfőbb cél, hogy a két fiú az országoson is dobogóra állhasson.