Vaddisznókra veszélyes
Hírek
2022. febr. 18.

Vaddisznókra veszélyes

Átlagosan több ezer vaddisznóban találnak sertéspestist megyénkben. Az Észak-Magyarországi régió majdnem teljes egészében fertőzött a kórral.

Az afrikai sertéspestis csak vaddisznóban található meg. 2019-ben, Hangonyon egy ebben a kórban szenvedő egyedet találtak. Ez egy nyolc hónapos lesoványodott, vékony kan ivarú süldő volt. A vadásztársaságok minden, a betegség továbbterjedését megakadályozó intézkedést betartottak. Újra felkerestük az országos főállatorvost, hogy információt gyűjtsünk az aktuális helyzettel kapcsolatban. Az észak-magyarországi régió teljes egészében fertőzött, emellett már a Dunát is átlépte a vírus, így Pest és Komárom megye után Fejér megye északi részén is felütötte a fejét.

„Az eddig fertőzött területeken az elhullás szintén megmaradt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is nagy számú, több ezer mintában, elhullott és kilőtt vaddisznóban találjuk meg a vírust. Azt kell hogy mondjuk, hogy a kockázat mindenhol jelentős, hiszen nemcsak a természetes terjedés jelent veszélyt, hanem emberi közvetítéssel nagy ugrásokat tud a betegség tenni” - mondta dr. Bognár Lajos országos főállatorvos.

A vadászok által leadott minta, illetve a regisztrált esetek száma alapján a településeket egy skálában osztályozzák. Városunk jelenleg ebből a szempontból szigorúan korlátozott területnek minősül. Annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen a fertőzést, az állomány drasztikus csökkentésére van szükség.

„A fertőzött területeken mindenhol jelentősen csökkent az állomány sűrűsége a statisztika alapján. A 2021-es és az idei évet még nem tudjuk, hiszen a vadászati év februárban ér majd véget. Ezt követően állnak majd rendelkezésünkre a tényleges adatok. De a kilövések és az elhullott egyedeken találtak szerint csökken az állomány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is” - tette hozzá dr. Bognár Lajos országos főállatorvos.

Az alapvető cél tehát Magyarország mentesítése. Ehhez az állomány gyérítése szükséges, illetve az, hogy az elhullott egyedek maradványait begyűjtsék és megsemmisítsék. Emellett az is nagyon fontos, hogy az emberek és a turisták betartsák a higiéniai szabályokat, amikor az erdőbe mennek. A nem megfelelő területen elhelyezett szendvicsmaradvány ugyanis nagyban hozzájárulhat a járvány terjedéséhez. Hosszú évtizedekbe tellett, amíg kiűzték a kórt például Spanyolországból. Időigényes a folyamat, azonban a procedúra nem lehetetlen.