Menekülés a valóságból
Kultúra
2022. febr. 18.

Menekülés a valóságból

Holokauszt és művészet címmel nyílt kiállítás az ózdi múzeumban, amelyre számos diák érkezett helyi középiskolákból. A tárlat március végéig tekinthető meg.

Zsúfolásig megtelt az Ózdi Muzeális Gyűjtemény egyik földszinti helyisége, ahová helyi középiskolából érkeztek diákok és pedagógusok, hogy megtekintsék a Holokauszt Emlékközpont időszaki kiállítását. A Holokauszt és művészet címmel nyíló tárlat további különlegessége, hogy ez az első alkalom, amikor annak darabjai vidéki városba kerülnek. A megnyitón elsőként Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője köszöntötte a megjelenteket. A fiatalok előtt természetesen már nem ismeretlen ez a téma, ám ilyen jellegű tárlaton a legtöbben még nem vettek részt. Így örömmel vették, hogy ellátogathattak ide.

„Az első és második világháborús múzeumban már jártam, ugyanis ez a téma nagyon foglalkoztat engem. Holokauszttal foglalkozó múzeumba még nem volt lehetőségem eljutni” - mondta Csépányi Norbert, az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákja.   

A Yad Vashem Intézet gyűjteményéből kiválasztott műalkotások reprodukcióin keresztül nyújtanak bepillantást a holokauszt időszaka alatt inspirált művészet világába. Az eseményen Szaka Attila tolmácsolásában verseket is meghallgathattak a résztvevők, aki Illyés Gyula, Radnóti Miklós és Pilinszky János költeményeiből válogatott. Valamennyi kiválasztott mű 1939 és az 1945 közötti időszakból származik, húsz olyan alkotótól, akiknek majdnem a fele veszítette életét a vészkorszakban. A különféle technikával készült képek alatt többek között születésük körülményeiről is olvashattak a jelenlévők.

„Én úgy gondolom, hogy a mai generációkat nagyon fontos felvilágosítani ezekről az eseményekről, hogy tudatában legyenek annak, milyen világ volt akkor, miket kellett elszenvednie az akkori embereknek. Most pedig, a régi időkhöz képest mennyiben változott a világ” - emelte ki Kankulya Bence, az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákja.

Goldmann Márta, a Holokauszt Emlékközpont munkatársa is köszöntötte a résztvevőket, aki több érdekességet is elmondott az alkotókról és a vészkorszak idejében született művekről.

„Úgy gondoljuk, hogy ezek olyan műalkotások, amik a holokauszt során keletkeztek, nagyon különleges körülmények között. Táborokban, vagy a vészkorszakban. Nagyon érdekes módja ez a holokauszt megközelítésének oktatási szempontból, mert így a művészeten keresztül a gyerekeket jobban meg lehet ragadni, hogy bevonjuk őket beszélgetésekbe. Nincsen jó és rossz válasz, nem kell hozzá művészettörténésznek lenni, vagy történelem tanárnak” - nyilatkozta Goldmann Márta, a Holokauszt Emlékközpont munkatársa, oktatási szakértő.
 
A kiállításhoz egy pedagógiai anyag is tartozik, amely nagy segítséget jelenthet a középiskolák tanárainak, hogy ezt a témát komplexebben is körüljárhassák a diákokkal. A tárlat megnyitójáról bővebben is beszámolunk majd jövő heti, Kaleidoszkóp című kulturális magazinunkban, amelyben további érdekességekről is  hallhatnak.