Közös erővel
Hírek
2022. febr. 28.

Közös erővel

Ózdi vállalkozók, szervezetek és magánszemélyek is segítséget nyújtanak a háború elől menekülőknek. Élelmiszer- és gyógyszeradományokat szállítanak a bajba jutottaknak.

A múlt hét csütörtöki események következményeként több család indult útnak, hogy meneküljenek Ukrajnából. Már a hétvégén is több ózdi szervezet posztolt az egyik legnagyobb közösségi oldalra, hogy lehetőségeikhez mérten támogatni szeretnék az országunkba érkezőket. Az egyik helyi étterem tulajdonosa az elsők között hívta fel a figyelmet arra, hogy szükség van az összefogásra.

„Szerintem a televízióban mindenki látja, hogy, milyen katasztrofális a helyzet és az emberek menekülnek. Pillanatok alatt ott kellett hagyniuk a házukat és mindenüket. Egy szál bőrönddel, vagy egy autóval jönnek, mert mindent nem tudnak elhozni. Szerintem az emberek 99%-a segítőkész. Ózdon hihetetlen, hogy mekkora ereje van ennek a dolognak, mert tegnap kezdem bele a szervezésbe, és már most hihetetlen mennyiségű felajánlás van. Mindenfajta témában, dologban. Élelmiszer, takarók, törölközők” - mondta Tokaji Zsolt, a Caffe Bar Jam tulajdonosa.

Az étterem mellett lévő parkolóban várják az adományokat holnap egész nap. Oktatási intézmények is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium a portáján fogadja az adományokat. Az intézmény tanulói már ma is több azonnal fogyasztható élelmiszert, mint például kekszeket, májkrémeket, ásványvizeket, csokoládékat, kávékat gyűjtöttek össze, de különböző tisztálkodószereket is csomagoltak.

„Mindenképpen szeretnénk hozzájárulni egy kis segítséggel ahhoz a városban zajló segítséghez, amiben az Ukrajnából menekülő embertársainkon próbálunk segíteni. Úgy gondoltuk, hogy gyűjtéssel próbálunk segíteni mi is. Több oldalon is utánaolvastunk, hogy mire van szükségük a menekülőknek. Ezeket szortírozva, bedobozolva fogjuk eltárolni, hogy már a kipakolás is rendszerezett formában történjen” - nyilatkozta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.  

Az élelmiszereken kívül gyógyszerekre is szükség lehet, így az egyik helyi patika  ebben a formában próbál segíteni a menekülőknek. Ők szerdán indulnak el a határhoz, és az ott található segélyszervezetnek adják át az összegyűjtött termékeket.

„Már most nagyon sok felajánlás érkezett. Akár úgy is, ha van otthon olyan gyógyszer, amit nem használnak, de természetesen nem járt le a szavatossága és bontatlan, azt is el tudjuk nekik szállítani. Vagy akár itt is tudnak vásárolni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal állunk kapcsolatba és tőlük kaptuk a listát, hogy mire van szükségük. Tehát tudunk itt a vásárlónak segíteni, hogy konkrétan mit vegyenek meg. Orvosoktól is kaptunk már több felajánlást hasonló módon. Kijelöltek egy keretösszeget és azt kérték, hogy mondjuk meg, hogy mire van szükségük a menekülteknek. Úgyhogy ilyen módon tudjuk alakítani a leendő készletet” - emelte ki dr. Szűcs Tamás, a Kamilla Gyógyszertár gyógyszertárvezetője.

Az összefogáshoz pártok is csatlakoztak. Többen is gyűjtik az adományokat az Ukrajnából, Kárpátaljáról Magyarországra menekültek részére, ezzel is kifejezve együttérzésüket. Az MSZP Ózdi Szervezete Árpád vezér úti telephelyére várja a felajánlásokat, a Fidesz és a KDNP pedig Vasvár úti irodájában fogadja a bajba jutottaknak szánt tárgyi támogatásokat. Rajtuk kívül magánszemélyek is jelezték, hogy lakhatást biztosítanának, ha szükséges.