Úton a segítség
Város
2022. márc. 2.

Úton a segítség

Rengeteg adomány gyűlt össze két nap alatt az ukrán menekültek részére. Ma délelőtt indultak útnak Tiszabecsre a támogatásokkal megpakolt autók.

Még az utolsó pillanatokban is érkeztek adományozók az egyik helyi étterem elé ma délelőtt. A tulajdonos hétvégén írt arról közösségi oldalán, hogy szeretne tenni valamit az Ukrajnából országunkba menekülőkért. A megmozduláshoz sokan csatlakoztak. Mára pedig igen nagy mennyiségű élelmiszer és tisztálkodószer csomag, valamint több mint egymillió forint gyűlt össze. Többek között a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium felajánlása is ezekben az autókban kapott helyet. Nekik köszönhetően 15-20 doboz jött össze.

„Várakozáson felüli, hihetetlen mennyiségű adományt gyűjtöttünk össze, nemcsak ózdiaktól, hanem Ózd környékiektől is. Én a tiszabecsiekkel beszéltem, segélyszervezetekkel is és elmondták, hogy pontosan mire van szükségük. Az emberek pedig nagyon sok mindent hoztak. Nagyságrendileg úgy ítéljük meg, hogy körülbelül két tonna adomány jött össze, amiből fél tonnát itt hagytunk az ózdiak számára, mert most már tudjuk, hogy Ózdra is érkeznek folyamatosan a menekültek” - mondta Tokaji Zsolt, a Caffe Bar Jam tulajdonosa.  

A közeli patika tulajdonosa is hasonlóan gondolkodott és gyűjtést hirdetett. Felvették a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal a kapcsolatot. Az általuk összeállított listán szereplő gyógyszerekből igyekeztek összeállítani csomagokat.

„Kilencvenkilenc százalékban magánszemélyek felajánlásából jött össze, körülbelül olyan öt-hatszázezer forint értékű, vegyes tartalmú csomag. Vitaminok, fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók, kötszerek, fertőtlenítőszerek, antibiotikumok. Szóval elég sokmindent sikerült küldeni nekik. Most is folyamatos a beérkezés, de sajnos folymatos lesz a szükség is rá, ezért továbbra is várjuk a felajánlásokat, gyűjtjük és amint összejön egy csomag, akkor küldjük tovább a határra” - nyilatkozta dr. Szűcs Tamás, a Kamilla Gyógyszertár gyógyszertárvezetője.

Most három autóval indultak útnak és a tőlünk mintegy 265 kilométerre fekvő Tiszabecsre igyekeznek. Az ukrán határ mellett fekvő községben több száz menekült ragadt, ezért igazán elkél a segítség. Főként nőkről és gyermekekről van szó, hiszen a férfiakat nem engedik át. Tokaji Zsolt a segélyszervezetek képviselőivel, valamint a polgármesterrel a település általános iskolájában találkozik, ugyanis ott lett kialakítva gyűjtőpont. Egyelőre két napot tervez maradni és feltérképezi a terepet. Amire még szükség lehet, azt igyekszik beszerezni majd a helyszínen. A helyi vállalkozók továbbra is várják a felajánlásokat, ugyanis véleményük szerint nem úgy néz ki a helyzet, hogy az pár nap alatt megoldódik.