Fontos beszélgetések
Város
2022. márc. 3.

Fontos beszélgetések

Ülést tartottak városunkban a „Borsodi négyek” tagjai. Kazincbarcika, Tiszaújváros, Encs és Ózd polgármesterei főként a háború miatt kialakult helyzetről tárgyaltak.

A „Borsodi négyek”, azaz B4-ek a legutóbbi találkozón megbeszélték, hogy rendszeres konzultációt tartanak majd, ahol eszmét cserélhetnek és tárgyalhatnak többek között a városaikban zajló eseményekről. Kazincbarcika, Tiszaújváros, Encs és Ózd polgármesterei városunkban, a Polgármesteri Hivatalban ültek össze.

„A B4-ek megalakulása óta sok minden nehezítette a találkozásunkat. A vírushelyzet nagyon sokáig visszavetette, így tavaly év végén tudtuk folytatni Encsen. Már akkor megbeszéltük, hogy a következő januárban városunkban lesz. De sajnos a covid az egyik polgármester társunkat érintette, úgyhogy nem tudtuk megtartani. Így most március elején végre sikerült Ózdon köszöntenem őket. Most itt főleg az ózdi helyzetet, és a települések együttműködése kapcsán az előttünk álló lehetőségeket beszéltük át. Úgy, mint a megjelenő TOP+-os pályázatok tekintetében és a megye egészében igyekszünk egymással beszélgetni, tapasztalatokat cserélni egy jó hangulatú délután keretében” - mondta Janiczak Dávid, Ózd polgármestere.

Kazincbarcika ukrán testvérvárosa Técső, akikkel nehezen sikerült felvenniük a kapcsolatot. Megkapták azt a listát, hogy melyek azok a dolgok, amelyekkel a legjobban tudnának nekik segíteni. Ezeket elszállítják a határra és igyekeznek megszervezni azt is, hogy az ottani fél el tudja vinni az adott településre az adományokat. A háborús állapotokon túl fontos téma volt a költségvetés.

„Arról is beszéltünk, hogy természetesen most mindegyik település túl van a költségvetésen. Ki milyen nehézségekkel küzd egy ilyen összeállításnál. Négyféle megközelítés az, amit most mi tudunk egyeztetni. Van köztük párhuzamosság is, ami azt gondolom, hogy szintén ad arra okot, hogy tudjuk ezt egyeztetni és úgy összefésülni, hogy abból egy kedvező gyakorlat származzon. Azt gondolom, hogy szerencsés, ha így időről időre tudunk találkozni egymással. És természetesen örülünk annak, hogy itt Ózdon találkozhattunk újra” - nyilatkozta Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.

Beszélgettek pályázati lehetőségekről is és arról, hogy a térséget és a megyét közös erővel hogyan tudnák fejleszteni. Tiszaújvárosra is nagy teher hárult az elmúlt egy hétben, hiszen nagyon sok ukrán munkás tevékenykedik náluk.

„Amikor elterveztük ezt a találkozót, akkor nem gondoltuk, hogy ilyen nehéz helyzetben lesz Európa és a világ is. Tiszaújvárosra nagy teher hárul, hiszen testvérvárosunk Beregszász, őket is szeretnénk segíteni és segítjük is, ahogy tudjuk. Tiszaújvárosban most egy óriási beruházás zajlik, és rengeteg ukrán munkavállaló van ott, akiknek előbb utóbb valószínű megérkeznek a hozzátartozói. Nekünk most a városunkban is rendeznünk kell a dolgokat és segítséget kell nyújtanunk a testvérvárosunknak is. Őszintén reménykedem abban, hogy ez a háború minél hamarabb véget ér” - hangsúlyozta dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere.

Encs polgármestere elmondta, hogy hasznos információkat kapott ezen a találkozón. Többek között alap infrastruktúrafejlesztésről és a befektetők megkereséséről is beszélgettek, ami versenyelőnyt jelenthet számukra.

„Az egész alaptémát megadta a háborús konfliktus okozta helyi problémák kezelése. Ettől függetlenül a jövőbe is tekintenünk kell, hiszen az új uniós források lehívásával kapcsolatban is folytattunk egyeztetéseket. Egymásnak nagyon jó tanácsokat tudunk adni, hogy hogyan és miként tudunk pályázni ezekre a forrásokra, és hogy hogyan tudnánk a településeinket segíteni. Például amit már Ózdon megtettek, mint az ipari park fejlesztése, az Encsen még hiányzik” - emelte ki Mikola Gergely, Encs polgármestere.

A következő találkozót a „Borsodi négyek” a tervek szerint áprilisban tartják majd Kazincbarcikán. Ott Szitka Péter látja vendégül dr. Fülöp Györgyöt, Mikola Gergelyt és Janiczak Dávidot.