Elkezdődött a kutyák veszettség elleni oltása
Város
2022. márc. 8.

Elkezdődött a kutyák veszettség elleni oltása

Mától oltják városunkban veszettség ellen az ebeket, a betegség az emberre halálos kimenetelű is lehet. Minden kutyatartónak jogszabályi kötelezettsége beadatni a vakcinát.

Ma kezdődött városunkban a kutyaoltás. A peremkerületekben már reggel várták az ebeket és gazdáikat, hogy az évente kötelező veszettség elleni vakcinát beadassák a négylábúaknak. Dr. Ádám Antal szerint ez azért is kifejezetten fontos, hogy a házikedvencek megfelelő védettséget szerezzenek, mert a veszettség emberről állatra, illetve állatról emberre is képes átterjedni.

„A betegség sajnos mind a mai napig halálos. Bár Magyarországon relatíve ritkán előforduló betegségről beszélünk, sajnos a környező országokban ez egy sokkal komolyabb probléma. Jelen esetben tudjuk, hogy a háborús helyzet miatt Ukrajnából nagyon nagy számban menekülnek emberek jelen esetben a háziállataikkal együtt, ahol ez egy sokkal gyakrabban előforduló betegség” - mondta dr. Ádám Antal, állatorvos.

Jogszabályi előírás, hogy minden ebnek 4 hónapos koráig meg kell kapnia a veszettség elleni védőoltást, amit minden esztendőben meg kell ismételni. Az állatoknak ez egyébként viszonylag kis fájdalommal jár, láthatóan mindegyikük jól bírta a tűszúrást. A kutyákat egyébként ilyenkor chipeltetni is lehet, ezt 2013. január elseje óta jogszabály írja elő minden 3 hónapos kort elért példány esetében. Ez alapján könnyen lekérdezhetőek az állatok adatai, illetve ha az oltási könyv esetleg elveszne, így egyszerűen be lehet azonosítani őket.

„Léna egy négy és fél éves németjuhász. Egy rosszcsont, de muszáj neki minden évben megkapnia az oltást, hogy mindenki biztonságban lehessen, ha esetleg rosszat csinálna a kisasszony. Egyébként szelíd bárány. A házat azt őrzi, de itt kint nem bánt” - nyilatkozta Tóth Beatrix.

Emellett minden állattartó féreghajtó tablettát is kapott, hogy ezzel is elejét vegyék a betegségeknek. Az akció a következő napokban is folytatódik.