Március 15. - Ózdon ma is méltó módon emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire
Város
2022. márc. 15.

Március 15. - Ózdon ma is méltó módon emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire

Az 1848/49-es szabadságharc és forradalom hőseire emlékeztek a városlakók. A hagyományoknak megfelelően a Petőfi téren gyűltek össze az érdeklődők.

Szikrázó napsütésben gyülekeztek a városlakók a Petőfi tér környékén, ugyanis a hagyományoknak megfelelően itt tartották meg az 1848/49-es szabadságharc és forradalom hőseire emlékező programot. Először a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tartott katonai tiszteletadást, majd Janiczak Dávid polgármester intézett beszédet a megjelentekhez.

„Március 15-ét ünnepeljük, melynek fénye sosem kopik meg, ezért aztán tényleg úgy tűnik, nem is olyan régen volt, amikor a márciusi ifjak kokárdával a szívük fölött világgá kiáltották: rabok tovább nem leszünk. Az 1848-as forradalom ugyan a fővárosban zajlott, hatása azonban az egész országra kiterjedt, mi utódok pedig rendületlenül tiszteletben tartjuk ezt a nem is oly régi napot” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Majd az ÓMI Zenés Színház és az Ózdi Néptánc Egyesület, valamint a Szabad Szombat Táncegyüttes ünnepi műsora következett. A produkció során olyan dalok és versek hangzottak el, amelyek méltó módon képviselték nemzeti identitásunkat és kultúránkat.

Ezt követően a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület díszlövésével folytatódott a program. Zárásként az emlékmű talapzatához helyezték el az emlékezés virágait. A koszorúzók között volt Riz Gábor, országgyűlési képviselő miniszteri biztos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Ózdi Járási Hivatalának munkatársai és Ózd Város Önkormányzata nevében Janiczak Dávid polgármester, valamint Zsuponyó Anett alpolgármester is. Emellett politikai pártok, egyházak, civil szervezetek és alapítványok képviselői járultak Petőfi szobra elé, ezzel kifejezve tiszteletüket.