Hódoscsépányon is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről
Város
2022. márc. 16.

Hódoscsépányon is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről

Hódoscsépányon is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. A hagyományok szerint az emlékmű talapzatához helyezték el a koszorúkat.

Hódoscsépányon a forradalom és szabadságharc századik évfordulójára, az 1948-ban készült emlékműnél is megemlékeztek a márciusi ifjakról. A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárai felvezetése után Fidrus Péter, területi képviselő mondott beszédet.

„Március tizenötödike jelkép lett. Jelképe és szimbóluma nemcsak egyetlen tavaszi napnak, hanem az azt követő másfél esztendőnek és a további magyar történelmi eseményeknek, a szabadság küzdelmének. A modern Magyarország alapjait március tizenötödikén lerakhattuk. Kis hazánk bebizonyította a világnak, hogy képes az összefogásra és arra, hogy egyszerre két nagyhatalommal harcolva is megalkothassa önállóságának alapjait” - mondta Fidrus Péter, területi képviselő.

Az ünnepi beszéd után az Ózdi Szép Szó Irodalomi Kör tagjának szavalatát hallhatták. Petőfi Sándor egyik költeményét, az Egy gondolat bánt engemet című versét mondta el. A szavalatot követően az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak előadását hallhatták. A zenejátékot Csikai Sándor, Fábián Krisztina és Molnár Tamás szolgáltatta.

Ezt követően tisztelgett a hősök emléke előtt Fidrus Péter területi képviselő, Janiczak Dávid Ózd város polgármestere és Zsuponyó Anett alpolgármester is, valamint a Tradíció és Haladás Alapítvány és az 1956-os Nemzetőrség képviselői is. Az esemény a Szózat és a Székely Himnusz dallamaival zárult.