Mintegy hetven templomot mutat be új kéziratában Kovács László
Kultúra
2022. márc. 25.

Mintegy hetven templomot mutat be új kéziratában Kovács László

Új kiadványát mutatta be Kovács László az Ózdi Városi Könyvtárban. Az Ózd és környékének templomai című kéziratban a szerző a már korábban megjelent kötetét egészítette ki.

Az Ózdi Városi Könyvtár megbízott intézményvezetője, Csörgőné Csépányi Krisztina köszöntötte a vendégeket az Internet Fiesta záró eseményén. Ennek keretében Kovács László, Ózd és környéke templomai című kéziratának második részét mutatta be. A honismeret felé nyugdíjba vonulását követően fordította figyelmét a szerző. Azóta több dolgozat is kikerült már a kezei közül, a mostani kiadványnak pedig előzménye is volt.

„Készült a templomokról egy könyv, és ez a könyv az Ózd környéki templomoknak azt a részét dolgozza fel, ami Borsodnádasdtól Sajópüspökiig, Sajónémetiig terjed. Ezt egészítettem ki, aminek viszont már a megjelenését nem tudtam biztosítani, anyagi források hiánya miatt. Ez Bánrévétől a Sajó völgyén keresztül egészen Sajókazáig, a Bánvölgyén és a Hegyháton lévő települések templomairól szól” - mondta Kovács László, szerző.

A szöveghez kapcsolódó, közel hetven fotót maga a szerző készítette. A szerkesztésben pedig Dolezsár Zoltán nyújtott segítséget neki, aki már az első rész megszületésénél is közreműködött. A kézirat bemutatón dr. Bodnár Mónika, a Herman Ottó Múzeum egyik munkatársa is jelen volt.

„Kovács László többször pályázott már, nemcsak a helyi pályázaton, hanem a megyei honismereti pályázaton is. Úgyhogy innen a személyes ismeretség, és nagyra tartom az ő ilyen jellegű honismereti munkásságát” - nyilatkozta dr. Bodnár Mónika, etnográfus-muzeológus, a Herman Ottó Múzeum Néprajzi Tárának vezetője.

Az Ózdi Városi Könyvtár az Internet Fiesta nevű országos programsorozathoz már évek óta csatlakozik. Így az elmúlt egy hét alatt idén is számos eseményre várták az érdeklődőket, amelyek valamennyi korosztályt igyekeztek megszólítani. A kisebbek mesefoglalkozásokon, az Irodalombarát Nyugdíjas Klub tagjai pedig a víz világnapja alkalmából találkoztak egymással, de felolvasó színházi előadással és kvízjátékkal is színesítették ezt az időszakot. Persze a következő hónapokra is nagyban készülnek.

„A költészet napja alkalmából az Ózdi Szép Szó Irodalmi Körrel együtt közösen az újságbemutatót szervezzük. Valamint meghirdettünk egy rajzpályázatot, a Bálint Ágnes rajzpályázatot és április 6-án, ennek a rajzpályázatnak az eredményhirdetése is lesz, egy kiállítással egybekötve” - emelte ki Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár megbízott intézményvezetője.

A költészet napjához kapcsolódóan azonban nemcsak a felnőttek, hanem a fiatalabb korosztály számára is szerveznek programot. Ezen belül az óvodásoknak egy szavalóversenyt hirdettek meg, ami már hagyománynak számít az intézményben. Érdemes tehát a jövőben is figyelemmel kísérni az intézmény honlapját és közösségi oldalát, hogy ezekről időben értesüljünk.