A Honismeret Napját és a Petőfi Klub megalakulását ünnepelték tegnap városunkban
Kultúra
2022. márc. 29.

A Honismeret Napját és a Petőfi Klub megalakulását ünnepelték tegnap városunkban

Újabb foglalkozást szervezett a Lajos Árpád Honismereti Kör. A programsorozat állomása most összeolvadt a Petőfi Klub megalakulásának ünneplésével.

Az országgyűlés még 2020 decemberében döntött úgy, hogy a 2022/2023-as esztendőt, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja tiszteletére Petőfi Sándor emlékévvé nyilvánítja. A költő kétszázadik születésnapja alkalmából határoztak így.

„Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, amelynek elindulását professzor dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere jelentett be. Az országos közfeladatot ellátó intézet a költőfejedelem születésének kétszázadik évfordulójához a Petőfi Klubokban számtalan közösségépítő programmal, rendezvénnyel, valamint színvonalas kulturális eseménnyel csatlakozik az intézményi partnereinek bevonásával. Ezen programban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyének is meghatározó szerepe van” - emelte ki Facskó Anett, a Nemzeti Művelődési Intézet B.-A.-Z. Megyei Igazgatóságának módszertani referense.

A kiválasztott településekre számtalan kulturális programot juttat majd a program, ami közvetlen lehetőséget teremt a nemzeti értékek megismerésére és a szépirodalmi tudás bővítésére egyaránt. A programot a Vasvár Úti Általános Iskola tanulóinak szavalata és éneke színesítette. Zsuponyó Anett a Lajos Árpád Honismereti Kör munkásságát méltatta az eseményen.

„A honismereti kör becsüli a múltat és érdemli a jövőt. Lassan róluk is lehetne írni egy olyan könyvet, ami felidézi a felbecsülhetetlen értékű munkájukat, amit ezúton is köszönök. A kör tagjai a közvélemény számára sokszor észrevétlenül dolgoznak. Csak akkor lepődünk meg, amikor újabb és újabb kötet lát napvilágot, ami a kezük munkáját dicséri. Ehhez szükség van alázatra és elhivatottságra, kitartásra is” - hangsúlyozta Zsuponyó Anett, alpolgármester.

A Magyar Honismereti Szövetség elnöksége 2007-ben egy ülésen határozott arról, hogy március huszonnegyedikét a Honismeret Napjává alakítják. Bél Mátyás, a mozgalom egyik szellemi elődje. Az ő születésnapja ez a dátum, így ezért esett erre a választás. Nevét egyébként Besztercebányán egyetem, Balatonkeresztúron pedig látogatóközpont is viseli. A honismereti előadást követően, a Petőfi Klubot Ózdon Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg, beszédében többek között kiemelte Petőfi Sándor költészetének értékességét.

„Ő az egyik legnagyszerűbb költőnk, a szabadságharc költője, aki életével áldozott azért, hogy ez az eszmény tovább éljen. Ez az évforduló visszatekintés munkásságára, de ahogy említettem, a világ számára is, hogy élt egykor egy Petőfi Sándor nevű forradalmár, költő, aki számtalan módon megénekelte a szerelmet és a szabadságot, az életérzését, amely mindenhez őt kötötte” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A beszédet követően a részvevők átsétáltak az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkba. Itt az udvaron megkoszorúzták a Lajos Árpád Honismereti Kör alapítóinak emléktábláját, majd megtekintették a múzeum időszaki kiállítását és a nemrégiben átadott LégÓzd-ot is.