Új menetrend lép életbe Április 3-án
Város
2022. márc. 30.

Új menetrend lép életbe Április 3-án

Új menetrend szerint járnak vasárnaptól településünk autóbuszai. A városi buszok számára a helyközi vonalakon közlekedő járművek nyújtanak plusz segítséget.

Április 3-tól új menetrend szerint közlekednek városunk buszai. Korábban már beszámoltunk róla, hogy változások fognak történni a helyi közösségi közlekedésében. Ózd Város Önkormányzata és a szolgáltató az elmúlt időszakban folyamatos tárgyalásban álltak, hogy a lakosság számára a lehetőségekhez képest a legjobb megoldással szolgálhassanak. Ennek eredményeként a képviselő-testület a járatok bővítése és a költségek szinten tartása érdekében egy új menetrend elfogadásáról döntött. Az átszervezés egyik legfontosabb része, hogy a helyközi járatok is besegítenek a helyben közlekedőeknek az utasok szállításában. Így az előzetes számítások szerint mintegy húszezer kilométerrel is növekedhet a helyi járművek futásteljesítménye.

„Tulajdonképpen azt jelenti, hogy április 3-ától a helyi járatok az új menetrend szerint fognak közlekedni. A menetrendben nemcsak az időpontok változtak, hanem egyes járatok számai és az útvonalakban is történtek minimális módosítások. Ez a helyközi autóbuszokat is érinti, ott is lehetnek időponti változások” - emelte ki Kriston György, a Településfejlesztési Osztály osztályvezetője.

A legtöbb embert a kórház környéki forgalom módosulása érinti. A jövőben ezt a területet egyenletesebben közlekedő, több járattal lehet elérni. Itt a helyi buszokat kiegészítik a helyközi viszonylatban járó domaházi és farkaslyuki járművek is. Szenna és az Új Köztemető kiszolgálásban résztvevő 74-es számú vonal körjárattá alakul, továbbá a sírkert irányában a Bánréve felé tartó aggteleki autóbusz szintén betérőt tesz a Kőalja útra. További átalakulás érinti Centert, Somsályt, Urajt, valamint Susát. Ezeken a helyi vonallal közös helyközi szakaszokon a vonal-, illetve az összvonalas bérletek teljeskörűen alkalmazhatók a közlekedésre.

„Ami még fontos, hogy a helyközi járatok ezentúl helyi díjszabással használhatók, ami azt jelenti, hogy lehet rajta jegyet váltani, és lehet a helyi bérlettel felszállni Ózd belterületén ezekre az autóbuszokra. Ez pontosan meg van határozva, hogy melyek azok a helyközi járatok, amelyeket ilyen bérletekkel lehet használni” - tette hozzá Kriston György, a Településfejlesztési Osztály osztályvezetője.

Az utazóközönség bővebben tájékozódhat a www.ozd.hu, illetve a www.volanbusz.hu/ozd weboldalakon. Az új menetrendeket a megállókban még hétvége előtt kihelyezik, ahogyan a papír alapú tájékoztatókat is pár napon belül kézhez kaphatják városunk lakói. Szerkesztőségünk megkereste a Volánbusz munkatársait is a témával kapcsolatban, de csupán azt az információt kaptuk, hogy honlapjukon minden tudnivalót megtalálhatnak az érdeklődők. Az illetékesek a lakosság türelmét kérik, ugyanis a módosítások sok menetirányt érintenek, a hagyományostól eltérnek, így mindenképpen időbe telik, ameddig mindenki megszokja az új menetrendet.