Akadályverseny, kézműves foglalkozás - Így készülnek az óvodások az első osztályba
Oktatás
2022. ápr. 12.

Akadályverseny, kézműves foglalkozás - Így készülnek az óvodások az első osztályba

Beszoktató foglalkozást tartott az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola és az Ózdi Városi Óvodák Virág Úti Tagóvodája. Akadályverseny és kézműves foglalkozás volt a program.

Az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola az óvoda-iskola átmenet megkönnyítésére hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektet. Több állomása van a kicsik átszoktatásának, amely egyikét húsvét előtt tartották meg, összekötve az ünnepre való felkészüléssel. A programok forgószínpad szerűen zajlottak, így segítve a kisebb csoportok koordinálását.

„Az úgynevezett akadályverseny lebonyolítására kerül sor most intézményünkben, ahol a helyi óvodásaink a vendégek. Itt különböző játékos feladatokon vehetnek részt egy kis magyar, matematika, sport és angol nyelv kapcsán. Nagy hangsúlyt fektettünk mindig erre az eseményre, amely most a húsvéti készülődés jegyében történik” - mondta Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezetője.

Négy helyiségben zajlottak a programok. A tornateremben bordásfalat másztak, kúsztak és kosárra dobtak a gyerekek. Az angol foglalkozás keretében a színekkel ismerkedtek, míg máshol festettek, számoltak vagy egy interaktív mesés feladatban vettek részt. Az iskolának nagyon jó a kapcsolata az óvoda vezetésével. Mindkét intézmény pozitív visszajelzéseket kap a szülőktől, ugyanis ezek a események hozzájárulnak a fiatalok könnyebb és gördülékenyebb beilleszkedéséhez.

„Ezzel a programsorozattal próbáljuk egy picit megkönnyíteni ezt a hatalmas lépést, ugyanis ilyenkor mind anyukák, apukák, akár nagyszülők is ellátogatnak ebbe az intézménybe, ahol a tanító nénik kedveskednek különböző foglalkozásokkal. Egy picit betekintést nyernek és az iskola csodálatos világával megismerkedhetnek. Ezt mindig nagyon kedvelik a szülők, nagyon jó az óvoda szülői házzal való kapcsolattartása. Szerintem ezt elmondhatja az iskola is, hiszen azok a szülők hordják már ide a pici gyermeküket és fogják majd hozni szeptemberben, akik ezek közül a falak közül ballagtak el nyolcadikból” - nyilatkozta Galgóczi Beáta, az Ózdi Városi Óvodák Virág Úti Tagóvodájának megbízott tagóvoda vezetője.

Csutor László, a terület képviselője is megjelent az iskolában. Fontosnak tartja, hogy a fiatalokkal megismertessék a húsvét ünnepét, valamint, hogy megkönnyítsék az iskolakezdést. Képviselői keretéből ezért negyvenezer forint értékben támogatta az eseményt, amelyből a kézműves foglalkozás eszközeit finanszírozták.

„Én úgy gondoltam, mint képviselő itt Táblában, hogy összehozzuk a kellemeset a hasznossal. A gyerekeknek most jön a nyusziváró, a húsvéti ünnepek és a mai fiataloknak igen nagy szükségük van rá, hogy tájékoztassák őket arról, hogy miről is szól a húsvét. Ezzel kapcsolatban nagyon jó helyet találtunk itt az iskolában az óvodával közösen. Tojásfestés, nyuszifestés van és tájékoztatták a gyerekeket arról, hogy éppenséggel a húsvét miről is szól. Manapság már sokkal kevesebben járnak locsolkodni. Tanulnak verseket az iskolában és az óvodában is és ezt itt egymásnak el tudják mondani” - emelte ki Csutor László, területi képviselő.

Jövő hét végén tartják meg a beiratkozást, amelyre nagyon várják a szülőket. Ezt követően az új iskolások számára a nyári időszak sem lesz eseménytelen, ugyanis szeptemberben az elsősöket egy iskolakóstolgató programsorozat várja majd.