Klasszikus történetet láthattak gyermekek az Olvasóban
Kultúra
2022. ápr. 14.

Klasszikus történetet láthattak gyermekek az Olvasóban

Maugli, a dzsungel fia címmel vitt színpadra egy darabot a Görbetükör Társulat az Olvasóban. A klasszikus történet egy fiúról szól, akit farkasok nevelnek fel.

Gyermekekkel telt meg az Olvasó nagyterme, ugyanis ismét nekik szóló előadással kedveskedtek. A Görbetükör Társulatnak nagy rutinja van már abban, hogy miként lehet lekötni a kicsik figyelmét és úgy átadni a történetet, amivel egész életükre szóló meghatározó színház élményben lehet részük. Kovács Róbert szerint ez nagy felelősség, és a csapat nem is szívesen modernizálja a klasszikusokat.

„Pontosan azért, mert az emberekben van egy kialakult kép, egy érzés, egy összetétele a történetnek vagy az előadásnak. Ezt szerintem nem feltétlenül szabad vagy érdemes kifacsarni. Mi megpróbálunk az eredetihez alkalmazkodni. Közben ugye azzal a problémával is meg kellett küzdenünk, már amennyire ezt problémának nevezzük, hogy gyerekelőadásként ez nem két felvonás amiben gondolkozunk. Ezeknek 50-60 percben ki kell, hogy fussanak, véget kell érnie a történetnek” - mondta Kovács Róbert, színművész.

Ezúttal a Maugli, a dzsungel fia című darabot mutatták be. Mindenki ismeri a szép és klasszikus történetet, az árván maradt kisfiúról, akit a farkasok nevelnek fel a dzsungelben. Jókat derülünk a két csupa szív barát, Balu medve és Bagira a fekete párduc aranyos esetlenségein, megborzongunk Ká a kígyó gonoszságától, félünk Sirkántól a tigristől, majd nevetünk a majom és a keselyű csapat mókázásán. Az illetékesek fontosnak tartják, hogy színes palettával szolgáljanak a lakosság számára.

„Szerintem az egy küldetésünk, hogy minél fiatalabb korban elkezdődjön az a fajta kulturális igény felkeltése és a fogékonyság megteremtése, amivel végig tudjuk követni egy most még kicsi gyerek életét és utána felnőttként is lesz igénye arra, hogy akár hozzánk, akár máshová, ha számára hasznos és érdekes előadást lát, akkor legyen igénye elmenni. Nem lehet elég korán kezdeni” - fogalmazott Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

A tavaszi szezon most lezárult, már ami a gyermekelőadásokat illeti, de hamarosan Pán Péter kalandjaival ismerkedhetnek meg kicsik és nagyok. A produkció akrobatikus elemekben is bővelkedik majd.