Ma kezdődött a beiratkozás az általános iskolákban, még holnap is várják a szülőket
Oktatás
2022. ápr. 21.

Ma kezdődött a beiratkozás az általános iskolákban, még holnap is várják a szülőket

Ismét személyesen írathatták általános iskolába a szülők gyermekeiket. Péntek estig várják a beiratkozókat. Az érintetteket a következő hetekben postán értesítik a felvételről.

Beiratkozásra érkeztek a szülők az Újváros Téri Általános Iskolába ma reggel. A múlt évben tekintettel a járványügyi helyzetre, senkinek nem kellett felkeresnie az oktatási intézményeket. Az ügyintézésre a Kréta Iskolai Alaprendszerben, valamint telefonon és e-mailben volt lehetőség. Idén azonban már újra személyesen jelenhettek meg a gondviselők a létesítményekben, és már ezen az alkalmon találkozhattak a leendő osztályfőnökökkel.

„Nyilatkozni kell a szülőknek. Nálunk napközi és iskolaotthonos tanulási formák is vannak és erről mindenképpen a szülők döntenek. Illetve a hitoktatást és az erkölcstant is kiválaszthatják most. Ebédelésről is dönthetnek már, hogy aki megteheti, hogy hazamegy tanulás után, de ebédelni azért még szeretne, ez is megoldható. Több adatot is kérünk, szülőkét, gondviselőkét. Az alap formanyomtatványokat is ki kell most tölteni” - mondta Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola intézményvezetője.

A Kréta rendszerén már jelezhették a szülők a felvételi kérelmet, de mindenképpen szükséges a személyes megjelenés is. Úgynevezett mentességre is van lehetőség, amit szintén a gondviselő igényelhet. Ezt az Oktatási Hivatal felé kell benyújtani, hogy például még egy évet óvodában tölthessen az apróság. A II. János Pál Katolikus Általános Iskolában is folyamatosan érkeztek a szülők. Volt aki egyedül, más pedig gyermekével kereste fel az intézményt.

„Nagy előkészítő munkálatok előzték meg a mai és a holnapi beiratkozást. A két közeli óvodába már lementek a pedagógusok és ott felmérték a kicsik zenei képességeit. Így azok a szülők, akik emelt szintű zeneoktatásra szeretnék a gyermekeiket beíratni, ők már annak tudatában jönnek, hogy bekerülhetnek-e a csemeték vagy sem. Nyilván lesznek más óvodából érkező apróságok is, de nekik is lehetőségük lesz arra ezekben a napokban, hogyha behozza őket a szülő, akkor itt is megtörténik majd ez a meghallgatás” - tette hozzá Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

A szülőknek több adatvédelmi feladatra vonatkozó nyilatkozatot is ki kell tölteniük, például hogy videó felvételeken szerepelhessenek a gyerekek. A beiratkozás sok papírmunkával jár, így ebben az intézményben két pedagógus segédkezik a munkálatokban. Itt három első osztályt szeretnének majd indítani. Vannak olyan felnőttek, akik maguk is ide jártak, ezért döntöttek úgy, hogy gyermeküket is ide hozzák.

„Mikor ide jártam, ez egy nagyon jó iskola volt. Nekünk ez közel is van, itt lakunk a faluban és két gyermek mellett ide egyszerű lesz felhordani őt a suliba” - nyilatkozta Bárdos Norbert.

A beiratkozáshoz a szülő és a gyermek személyes irataira, a születési anyakönyvi kivonatra és az iskolaérettséget igazoló dokumentumra is szükség van. Holnap, azaz pénteken is reggel nyolctól este öt óráig, máshol pedig hétig várják a helyi általános iskolákban a személyeket. Az érintetteket a következő hetekben postán értesítik a felvételről.