Környezettudatos élet és az állatvilág megismerése - erre oktatják az óvodásokat
Oktatás
2022. ápr. 22.

Környezettudatos élet és az állatvilág megismerése - erre oktatják az óvodásokat

Óvodások látogattak a Nagyvölgyi Állatsimogatóba. A Föld Napja alkalmából a gyerekeket szeretnék a környezettudatos életre nevelni. Ennek egyik fő momentuma a természet élőlényeinek megismerése.

Az Ózdi Városi Óvodák Somsályi Tagóvodájában a Föld napjára készültek. A kicsik már ismerkedtek a természettel, a környezetvédelemmel, azonban ma Fidrus Péter, a terület képviselője segítségével mentek el a Nagyvölgyi Állatsimogatóba. Kisbusszal indultak útnak, hogy még több dolgot megtanuljanak.

„Ősszel a csépányi ovisokkal jöttünk ki ide az állatsimogatóba, most pedig a Föld napja alkalmából a somsályi óvodásokkal látogattuk meg ezt a helyszínt. Nagyon fontosnak érzem, hogy kihasználjunk minden olyan lehetőséget, amikor a gyerekeket a természetbe hozhatjuk, illetve állatok közé. Nagyon fogékonyak még ilyenkor a gyerekek, hogy megszerettessük velük az állatokat, a természetet, tiszteljék és szeressék őket” - mondta Fidrus Péter, területi képviselő.

A fiatalok a nyuszisimogatóban kezdték a túrát, majd megismerkedtek a szárnyasokkal, a legnépszerűbbek azonban a póni és a szamarak voltak, amikhez egyesével be is mehettek. A délelőtt folyamán a felnőttek mondókát és meséket fűztek egy-egy jószághoz. A nap egyik fő célja a tanulás és a környezettudatosságra nevelés, amelynek egyik fontos része a természet élőlényeinek megismerése.

„Már nagyon várták és készültek rá, hogy a Föld napja alkalmából eljussunk ide az állatsimogatóba. Azzal is készültek, hogy nem fogunk szemetelni. Hoztak egy szemétgyűjtő kis zsákot. Ez is a környezeti magatartásnak a része, hogy a szemetet összeszedjük vagy a zsebkendőnket nem fogjuk eldobni magunk után. Vigyázunk a környezetünkre. Sok olyan állattal ismerkedtek meg, amikkel otthon esetleg nem találkoznak, vagy a közvetlen környezetükben” - emelte ki Gyirásziné Tardosi Judit, az Ózdi Városi Óvodák Somsályi Tagóvodájának tagóvoda-vezetője

Sok gyerek nem látott még tyúkot vagy kacsát, csak az óvodába tanult róluk. A kirándulás jó lehetőség volt rá, hogy kézzel fogható tudást adjanak át a kicsiknek. Az állatok megismerését követően kézműves foglalkozással zárták a napot, amely témája szintén a Föld napja köré szerveződött.