Megemlékezéssel és ünnepi műsorral vette kezdetét a Tavaszi Apáczai Napok programsorozat
Oktatás
2022. ápr. 26.

Megemlékezéssel és ünnepi műsorral vette kezdetét a Tavaszi Apáczai Napok programsorozat

A fenntarthatósági témahéttel összekapcsolva rendezték meg Táblában a Tavaszi Apáczai Napokat. Koszorúzással és a diákok ünnepi műsorával kezdődött a programsorozat.

Széplaky Béla, egykori iskolaigazgató emléktáblájának megkoszorúzásával vette kezdetét az idei, Tavaszi Apáczai Napok rendezvénysorozat. A táblai Apáczai Csere János Általános Iskola egykori intézményvezetője előtt az iskola vezetése és tanulói mellett meghívott vendégek is tisztelegtek. A volt pedagógus meghatározó személyisége volt a városrésznek. Az ünnepségre egyébként családtagjai is évről-évre ellátogatnak.

„Édesapám emlékére egy pár éve, körülbelül öt-hat éve elkezdték a koszorúzást, mert elkészítették ezt a kis emlékművet. Ezt minden évben, az Apáczai Napok keretén belül koszorúzni szoktuk. Ezért jöttem ma” - nyilatkozta Szabóné Széplaky Zita.

A program a zsibongóban folytatódott, ahol a vendégek köszöntése után szavalatok, zenés produkciók és egy kis mesejáték is elhangzott. Mint minden évben, most is új produkcióval készültek az iskola diákjai.

Az idei év egyébként rendhagyó, ugyanis az Apáczai Napok a fenntarthatósági témahéttel kapcsolódik össze. Utóbbi programjai már tegnap elkezdődtek, azonban a vezetőség fontosnak tartotta, hogy a nyitó napon az ünnepség kapja a legnagyobb hangsúlyt.

„Intézményünk számára nagyon fontos a hagyományok ápolása. Ehhez kapcsolódóan minden évben az Apáczai Tavaszi Napok programjaként megemlékezünk Széplaky Béla igazgató úrról, akinek személyisége máig átjárja iskolánk szellemiségét. Ő egy olyan pedagógus volt, aki nemcsak a mindennapokban, hanem egyéb tevékenységei kapcsán is méltó arra, hogy a jelenkor is emlékezzen rá” - emelte ki Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezetője.

Az ünnepi műsort követően kezdetét vette a Föld napja vetélkedő. Ez városi szintű rendezvény szokott lenni, azonban idén csak az intézmény tanulói vettek részt rajta. Az eseményen egyébként a terület képviselője is részt vett, aki minden évben támogatja az iskolát.

„Én, mint területi képviselő eddig minden évben támogattam. Sajnos ugye elmaradt két évünk ebből és most úgy gondolom, hogy ismételten egy nagyon nagy eseményhez érkeztünk. Egy meghatározó pedagógusa volt Táblának Széplaky Béla bácsi. Örültünk neki, hogy ehhez a kezdeményezéshez hozzákezdtünk itt táblában. A lányaik patronálták és én úgy gondolom, hogy mint képviselőnek, egy ilyen nemes feladat mellé kell állnom” - mondta Csutor László, területi képviselő.

A témanapok folytatásában az egészségvédelem, a fenntarthatóság és a hulladékgazdálkodás lesz a középpontban. A leendő elsősök is ellátogatnak az iskolába, hogy egy akadályverseny keretében megismerjék az. A programsorozat kertszépítéssel és hulladékgyűjtéssel zárul.