Fejlődő város
Város
2017. aug. 27.

Fejlődő város

Négyszázmillió forint összértékű támogatás nyert az HAJÓZD Helyi Akciócsoportja.

A HAJÓZD Helyi Akciócsoport célja, hogy a helyi szükségletekre és igényekre reagálva, a helyi lakosság életminőségének javulását, a pozitív társadalmi folyamatok erősítését szolgálja a városi identitás megerősítésével, és a helyi közösségek aktivitásának növelésével. Ennek garanciája a Helyi Akciócsoport munkájában részt vállaló tagság elkötelezettsége, a város iránti szoros kötődése. Városunkban a csoportnak 12 tagja van jelenleg, akik több különböző feladatra fogják majd az összeget a jövőben fordítani.

„Ózd városában megvalósítandó feladatokra, kulturális rendezvényekre, sportra és kézzel fogható infrastrukturális fejlesztésekre is. Most a hivatalban ennek az Akciócsoportnak az első ülése történik. Ennek a levezetése zajlik a mai napon, és megbeszéljük, hogy mi történt az elmúlt időszakban, az előkészítés óta eltelt időben, valamint mi várható majd a jövőben” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A gyűlésen résztvevőket dr. Mészáros Katalin tájékoztatta a „KÖSZI ÓZD! – Közösségi Színterek fejlesztése Ózdon” című helyi közösségfejlesztési stratégia támogatás döntéséről, valamint az elmúlt időszakot foglalta össze néhány szóban, illetve a pályázat különböző szakmai megvalósításáról is beszélt.

„Alapvetően az volt a cél, a felhívásnak az elvárása, hogy a támogatási összegnek kétharmada az beruházási rész, egyharmada a szoft programok részére fog menni” - fogalmazott dr. Mészáros Katalin, szakértő.

A fejlesztési stratégia alapja a helyi közösségek együttműködésén alapszik, illetve a közös felelősségvállaláson és megvalósításon. A 400 millió forintos pályázati lehetőség a kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztését segíti majd elő a városunkban.

„Az Ózdi Művelődési Intézmények tevékenységéhez, illetve személy szerint, ha szabad mondanom az én szívemhez is rendkívüli módon közel áll ez a projekt, hiszen közösségeket érint, ami az intézményünknek alaptevékenysége. A városban számtalan kiváló közösség létezik. Remélhetőleg ez a projekt az Ő tevékenységüket is erősítheti, s olyan közösségi kezdeményezések valósulhatnak meg, mely a lakosság teljes körét érintően megelégedésre szolgálhat” - nyilatkozta Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója.

Több műveleti terület került kijelölésre, mint például „KÖSZI TÉR!”, mely műveleti központjában a városszerkezet új fókuszpontjainak kialakítása, és a közösségeket aktivizáló helyszínek fejlesztése áll. A megvalósításra a projektben megfogalmazott feladatokra 38 hónap áll majd rendelkezésre az akciócsoportnak.